Acasă Sediul central Info.Biblioteca: Viață – Anticorupție – Libertate (VAL) ediția a V-a

Info.Biblioteca: Viață – Anticorupție – Libertate (VAL) ediția a V-a

22
0
Pentru luna ianuarie 2023 s-a desfășurat joi, 19.01.2023, o sesiune de informare preventivă pentru elevii Liceului Tehnologic Economic de Turism Iași, cu proiectul Info.Biblioteca: Viață – Anticorupție – Libertate (VAL).
Activitatea a fost susținută de inspector principal de poliție Cristina Barboșanu de la Direcția Generală Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție Iași, comisar șef de poliție Sorin Perianu de la Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași și inspector de specialitate, Camelia Cora din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași.
Clasele participante au fost elevii de la a IX-a I, a X-a G și a IX-a H, împreună cu prof. Magdalena-Dorina Culbec, director adj. prof. Mona Apetrei, prof. Emanuela Racu, prof. Cornelia Stoian și prof. Daniela Leonte.
Prin „adolescent” se înțelege persoana cu vârsta cuprinsă între 10 și 18 ani. „Consumatorul [de droguri]” este definit de art. 1 lit. h) din Legea nr. 143/2000 republicată, cu modificările și completările ulterioare, iar „consumatorul dependent” este definit de art. 1 lit. i) din aceeași lege. Pentru situațiile rare de consum de droguri la copii cu vârsta sub 10 ani, se aplică aceleași proceduri, cu anumite excepții precizate în text, la fel și pentru tinerii cu măsură de protecție specială.
Factorii de risc și de protecție sunt:
Factori de risc ai comunităţii: deprivare economică şi socială; lipsa ataşamentului în copilărie şi dezorganizarea comunitară; disponibilitatea drogurilor. Cu cât drogurile şi alcoolul sunt mai disponibile în comunitate, cu atât este mai mare riscul ca tinerii să consume abuziv droguri în acea comunitate.
Factori de risc familiali: istorie familială de alcoolism; probleme de control ale familiei; părinţi care consumă alcool sau droguri şi cu atitudini pozitive faţă de consum
Factori de risc şcolari: comportament timpuriu antisocial; eşecul şcolar. Dacă acesta începe în ultimii ani ai şcolii primare, experienţa de eşec şcolar creşte riscul atât al abuzului de droguri, cât şi al comportamentelor delincvente.
Factori de risc individuali: alienare/ răzvrătire; comportamente antisociale în adolescenţa timpurie (comportamente deviante în şcoală, abandonul şcolar, implicarea în conflicte fizice cu alţi copii şi dezvoltarea unor comportamente delincvente); prieteni care consumă droguri; atitudini favorabile faţă de consumul de droguri.
Proiectul inițiat de Biblioteca Județeană Iași în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași, Direcția Generală Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție Iași și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași se află în implementare în perioada noiembrie 2022 – iunie 2023 cu unitățile preuniversitare și universitare de la nivelul județului Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here