Acasă Sediul central INFO.BIBLIOTECA: VIAȚĂ – ANTICORUPȚIE – LIBERTATE (VAL) – ediția a II-a

INFO.BIBLIOTECA: VIAȚĂ – ANTICORUPȚIE – LIBERTATE (VAL) – ediția a II-a

58
0

Vineri, 12 iunie 2020, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a desfășurat în mediul online ultima activitate propusă pentru ediția a II-a a proiectului: INFO.BIBLIOTECA: VIAȚĂ – ANTICORUPȚIE – LIBERTATE” (VAL).

Acest proiect de informare preventivă al Bibliotecii Județene Iași a unificat eforturilor instituțiilor – partenere în acțiunea comună de prevenire, formare și informare a publicului tânăr – cititor al bibliotecii despre temele vitale ale vieții.

Partenerii interinstituționali sunt:

Direcția Generală Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție Iași (reprezentat de comisar-șef SJA Iași, Gabriel Coman și comisar șef de poliție Candice Petcu);

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași (reprezentat de coord. CR Iași, comisar de poliție, Anamaria-Ecaterina Stamatin, inspector de specialitate Camelia Cora și inspector de specialitate Andreea Sabetay) și

Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași (reprezentată de coord. CPECA Iași, psiholog Ana Mihaela Ciobanu și comisar șef de poliție, Sorin Perianu precum și subcomisar Anca Hapău).

Publicul l-a constituit elevii de la următoarele unități preuniversitare cu o participare de aproximativ 100 de tineri: Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Iași, Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” Iași (clasele aIX-a C, aX-a B, aX-a D, aXI-a A), Colegiul Tehnic “Gh. Asachi” Iași și Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” Iași.

Victimele traficului de persoane exploatate prin cerșetori sunt persoane vulnerabile: minori, femei, persoane vârstnice sau cu dizabilități. Pentru a evita traficul de ființe umane în vederea exploatării prin cerșetorie, o persoană (copil sau adult) trebuie să observe indiciile care o pot transforma în victimă: să nu relaționeze cu persoane (copii/adulți) care practică deja cerșetoria; să nu creadă în vocea anturajului care spune „pe stradă este libertate”; să nu creadă în promisiuni false, o viață mai bună, câștig rapid al unor sume mari de bani; să nu accepte să să i se plătească drumul sau cazarea cu împrumut; să spună întotodeauna unui membru al familiei sau unei persoane de încredere unde și cu cine pleacă; să nu accepte implicarea în activități sau munci ilegale; să știe că, dacă nu beneficiază de suport familial, există instituții și organizații specializate care o pot ajuta.

Consumul de droguri poate avea un impact asupra vieții tinerilor, mai ales în nenumărate feluri la care nu te aștepți: relațiile cu prietenii și familia, siguranța, presiunea financiară, dependența, depresia, accidente, bolile cu transmitere sexuală sau o sarcină nedorită, risc de infecție HIV HCV, HVB prin folosirea în comun a seringilor.

Cum să faci față presiunii grupului? Alege grupul de prieteni în funcție de interesele comune; învață să spui NU. Este bine să îți susții lucrurile în care crezi și să nu faci parte dintr-o „turmă”; încearcă să nu-i judeci pe ceilalți. Respectând deciziile celorlalți îi vei determina să: respecte, la rândul lor, deciziile tale; acționează atunci când trebuie să ajuți sau să susții pe cineva din grup; schimbă-ți gupul de prieteni în cazul în care aceștia exercită o presiune negativă asupra ta. Cunoaște persoane noi și implică-te în activități SĂNĂTOASE; implică-te în activități adecvate vârstei, fă lucruri care te fac fericit și care nu au legătură cu consumul de droguri; fii puternic! Câteodată presiunea de a începe sau de nu începe să consumi droguri începe din tine și este greu să te simți diferit de ceilalți. Întotdeauna când ai de făcut astfel de alegeri gândește-te la ceea ce este cel mai bine pentru tine. Fiind puternic vei fi valorizat și mai mult și alții ar putea să-ți calce pe urme!

Proiectul inițiat de Biblioteca Județeană s-a derulat în perioada noiembrie 2019 – iunie 2020, având ca obiectiv general dezvoltarea și conturarea unei conduite antivictimale şi de anticorupție cu privire la actele ilicite a publicului țintă propus anume, elevii cu vârsta între 14-18 ani din liceele de la nivelul județului Iași.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here