Acasă Sediul central Hai la film! – „Lăutarii”

Hai la film! – „Lăutarii”

35
0

Marți, 10 martie 2020, de la ora 09.30, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași desfășoară o nouă activitate din cadrul proiectului Hai la film!, la sediul Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva” Copou, Iaşi, iar miercuri, 11 martie 2020, de la ora 09.30, la sediul Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”din Bucium, Iaşi.

La manifestare vom viziona un scurt documentar despre viața lui Vasile Barbu Lăutaru și filmul „Lăutarii” în regia lui Emil Loteanu.

Filmul este o tragică poveste romantică despre muzicanții populari ai Moldovei – lăutarii. A fost premiat cu Premiul Scoica de Argint și cu Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastián. Coloana sonoră a fost realizată de către Eugen Doga și a reprezentat testul de maturitate artistică a acestuia, muzica bazându-se pe specificul folclorului moldovenesc.

Filmele lui Emil Loteanu au devenit de-a lungul timpului etalon și legendă în cinematografia moldovenească, rusească, mondiale.

Criticul Tudor Caranfil a comentat acest film astfel: „Bogăția policromă a cântecului și dansului popular, generozitatea detaliului etnografic, ecoul baladei populare, cântecul bătrânesc cu dulceața versului lui Anton Pann, fac substanța filmului. Cineastul ni-i arată pe dezmoșteniții sorții bântuind stepele Bugeacului, disprețuiți și alungați, cei din urmă la spovedanie și țintirim, cei dintâi la nunți și la bucuria serbărilor populare”.

Reprezentanții bibliotecii vor expune beneficiile utilizării serviciilor Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași. Activitatea se va desfășura .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here