Acasă Sediul central Final de proiect Info.Biblioteca: VAL

Final de proiect Info.Biblioteca: VAL

30
0

Ultima activitate stabilită pentru luna iunie 2019 s-a desfășurat miercuri, 12 iunie 2019, unde echipa proiectului Info.Biblioteca: Viață – Anticorupție – Libertate (VAL) s-a întâlnit în biblioteca liceului cu elevii claselor a XI-a de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Iași. Evenimentul a început prin alocuțiunea directorului, prof. dr. ing. Carmen Cezarina Burlibașa și pe parcursul sesiunii ne-au stat alături și prof. Monica Vîntu, prof. Luminița Agachi și bibliotecar Ecaterina Akinfiu.
Sesiunea de prevenție educativă a fost susținută de comisar șef de poliție, Candice Petcu de la Direcția Generală Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție Iași, psiholog Mihaela Ciobanu de la Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași și inspector de specialitate Cora Camelia din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași.
Cele mai cunoscute fapte de corupție sunt luarea și darea de mită. Cine nu a auzit de „stimulentele” date pentru obținerea sau urgentarea unor servicii, realizarea unor acte etc.? Chiar dacă aceasta nu poate fi eliminată în totalitate, de fiecare dintre noi, depinde gradul răspândirii ei. Ce putem face? În primul rând, fii convins că EȘTI IMPORTANT! Prevenirea și combaterea corupției depind în egală măsură și de tine. Dacă nimeni nu mai dă șpagă, nu vor mai exista nici funcționari corupți. Semnalează IMEDIAT problema! Cei mai mulți funcționari sunt corecți, așa că orice alte situații trebuie pedepsite.
Consumul de droguri este o problemă majoră. Informează-te! Ia decizii responsabile! Există o serie de factori negativi ce se declanșează și au efecte asupra vieții tale în momentul consumului de droguri: relațiile cu prietenii și familia se deteriorează; siguranța îți este amenințată; presiunea financiară deficitară; dependența/violența în creștere; depresia – la cote alarmante; accidente, boli de transmitere sexuală sau o sarcină nedorită și risc de infecție HIV HCV, HVB prin folosirea în comun a seringilor.
Distruge zidul indiferenței! Traficul de persoane poate fi prevenit. Cererea de servicii sexuale conduce la creșterea victimizării. Folosirea serviciilor unei victime a traficului de persoane este pedepsită de lege. Nu deveni o victimă a traficului de persoane! Poți fi în situații de risc dacă o persoană străină, un prieten, o rudă îți oferă un loc de muncă rapid și bine plătit; evită să povestească despre el/ea dar se laudă cu venituri mari și bunuri personale de valoare; evită să dea detalii despre angajator și încearcă să te controleze (îți reține telefonul, documentele, te amenință, te urmărește etc.). Conform analizelor și studiilor realizate în domeniu, 45% dintre victimele traficului de persoane sunt recrutate de către prieteni sau cunoștințe.

Proiectul inițiat de Biblioteca Județeană Iași în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași, Direcția Generală Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție Iași și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași s-a implementat în perioada ianuarie-iunie 2019 cu unitățile școlare preuniversitare de la nivelul județului Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here