Acasă Sediul central Final: Biblioteca de Sport (ediția a VII-a)

Final: Biblioteca de Sport (ediția a VII-a)

99
0

Biblioteca Județeană Gh. Asachi  Iași a desfășurat joi, 31 august 2023 o ultimă activitate pe această vară cu caracter inovativ și creativ de stimulare a participativității comunității la lectură și mișcare în cadrul proiectului Biblioteca de Sport (ediția a VII-a) pe esplanada de la cub (Bd. Ștefan cel Mare și Sfant, nr. 10).

Într-o atmosferă de vacanță și de Ziua Limbii Române, participanții anume, o echipă reprezentativă din partea Liceului cu Program Sportiv Iași și o echipă de la Organizația Națională „Cercetașii României” Membră fondatoare a Organizației Mondiale a Mișcării Scout București – Centrul Local „Constantin Th. Sapatino” Iași alături de cititori ai bibliotecii și-au exprimat bucuroși opțiunile pentru lectura de vacanță.

Limba română este asemenea unei vietăți, ce se află în continuă schimbare. În funcție de evoluția istorică și de oameni, limba se poate adapta. Limba română nu face excepție – ceea ce cunoaștem, astăzi, este suma influențelor pe care ea le-a adunat de-a lungul timpului. Vocabularul limbii române este format din aproximativ 60% cuvinte de origine latină, 20% cuvinte de origine slavă, iar restul sunt împrumuturi mai vechi din limbi precum greacă, turcă sau maghiară, sau mai noi din limbi ca franceza, italiana sau engleza. Cititul este ca o conturare evidentă a personalității copilului, a caracterului său: este un fel de căptușeală inteligentă, de program magic care ne ghidează alegerile, ne conectează neuronii în rețele care fac viața mai ușor de navigat și de transformat în avantajul nostru. Copiii care citesc au sistem de ghidaj interior cu mult mai sofisticat decât restul.

Olimpiada de vacanță a lecturii și a sportului ne-a cuprins pe toți astfel încât, ne-am bucurat de mișcare, sănătate și distracție și abordarea diferitelor stiluri sportive (gimnastică, handbal, fotbal, atletism) special pregătite, cu materialele sportive transportate de profesori la locul activității. Coordonarea a venit din partea echipei de profesori de la Liceul cu Program Sportiv Iași: director prof. Tanase Vasile Viciu, director adj. prof. Juverdeanu Marinela, prof. Onuță Mihaela, prof. Căruntu Daniel (atletism), prof. Agafiței Gica (atletism), prof. Popovici Viorel (atletism), prof. Lupan Lenuța (handbal), prof. Butnaru Romeo (fotbal), prof. Andone Laurențiu și eleva, Larisa Lebădă (campioană la acest sport) care a făcut o demonstrație la nivel de excelență în gimnastică.

Pauzele de hidratare cu ceaiuri cu vitamine au fost binevenite din partea sponsorului evenimentului, SECOM® Healthcare Group Divizia de Retail Iași, participanții au primit informații despre cum să avem o viață sănătoasă (la magazinul Secom® Iași veți primi de la consultanții avizați suport personalizat), vouchere la suplimentele alimentare, baloane multicolore precum și premii interesante pentru cititorii înverșunați să citească și să vorbească corect limba română.

Proiectul și-a propus să experimenteze noi abordări, tehnici și instrumente eficiente pentru participarea comunității (cititori activi și non-cititori) în derularea unor activități-stimulent pentru dezvoltarea și sprijinirea practicării sportului ca metodă de incluziune socială prin educație și lectură. Biblioteca de Sport 2023 (ediția a VII-a) a fost implementat în parteneriat cu Clubul Sportiv Master San Iași, Bia Energia Iași/ DJ Kniolla, Școala de Arte „Bel Art” Iași, Liceul cu Program Sportiv Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here