Acasă Filiala „Ion Creangă” Viață – Anticorupție – Libertate (VAL) – 14 mai 2019

Viață – Anticorupție – Libertate (VAL) – 14 mai 2019

46
0

Prima activitate stabilită pentru luna mai s-a desfășurat marți, 14 mai 2019 unde echipa proiectului Info.Biblioteca: Viață – Anticorupție – Libertate (VAL) s-a întâlnit în spațiul Filialei „Ion Creangă” cu elevii de la Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări Iași împreună cu bibliotecar, Ionela-Adriana Carp, prof. Liviu Rusu si prof. Anca-Beatrice Matei.

Activitatea tematică de prevenție educativă a fost susținută de comisar șef de poliție, Candice Petcu de la Direcția Generală Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție Iași, asistent social, Mihaela Miron de la Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași și inspector de specialitate, Cora Camelia din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași.
Traficul de persoane reprezintă o formă de sclavie modernă, în care beneficiarii profită de pe urma controlului și exploatării altora. Traficul de persoane înseamnă comerț ilegal cu oameni.

Violența, profitul, controlul stau la baza acestuia. Visul unei vieți mai bune a devenit o momeală ce i-a făcut pe oameni mai vulnerabili în fața traficanților de persoane. Plecați în căutarea unei vieți mai bune, multora dintre ei li s-au vândut promisiuni și speranțe false.

Traficul de persoane este un fenomen care implică multiple dimensiuni, una dintre cele mai grave crime din lume, o încălcare a drepturilor omului, un fenomen economic și social, un aspect penal. Este o afacere extrem de profitabilă pentru criminalitatea organizată, fiind a doua sursă de profituri ilicite după traficul de droguri.

Printre cauzele principale ale traficului de persoane se află nivelul de educație scăzut, multe victime ale traficului având doar studii gimnaziale/liceale și lipsa de informare.

Pentru a preveni acest fenomen se dorește creșterea nivelului de conștientizare a problemei și crearea unui mesaj pentru a preveni acest tip de crimă organizată, dezvoltarea de parteneriate strategice în comunitățile locale și la nivel național. Centrele regionale anti-trafic dezvoltă la nivel regional campanii de informare și sensibilizare privind fenomenul traficului de persoane adresate publicului larg și grupurilor aflate în situații de risc.

Proiectul inițiat de Biblioteca Județeană Iași în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași, Direcția Generală Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție Iași și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași se află în implementare în perioada ianuarie-iunie 2019 cu unitățile școlare preuniversitare de la nivelul județului Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here