Acasă Filiala „Ion Creangă” Terapie prin artă și culoare…à la Caragiale

Terapie prin artă și culoare…à la Caragiale

47
0

Terapie prin artă și culoare…à la Caragiale
în proiectul: Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine!

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Centrul Diecezan Caritas Iași – Centrul de Resurse pentru Familii a derulat în data de 9 februarie 2018 la Filiala „Ion Creangă”, activitatea Terapie prin artă și culoare…à la Caragiale în proiectul: Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine! acum, când în aceste zile, se împlinesc 166 de ani de la nașterea marelui Ion Luca Caragiale – considerat cel mai mare dramaturg și unul dintre cei mai importanți scriitori români.

Activitatea a avut rolul benefic pentru toți cei implicați pentru că, arta care face bine este incursiunea în art terapie și terapia prin culoare și artă vizuală. „Arta este o rană transformată în lumină” spunea Georges Braque (pictor francez al sec. 20) așa încât, adaptarea piesei de teatru Five O’Clock după Momente și schițe de Ion Luca Caragiale a avut efectul binemeritat la cel mai adânc nivel, unde procesul creativ și procesul de vindecare a venit din aceeași sursă. Când ești artist, ești și un vindecător.

Trupa DIFAINII de la Centrul DIFAIN CSA, DAC Iași a inclus prin actul artistic, în toate formele sale, publicul-beneficiar de la Centrul Diecezan Caritas Iași – CRF și Fundația Hecuba Iași pentru care nu a fost doar frumos și relaxant, dar și un instrument de vindecare a minții și chiar a trupului. Trupa a luat ființă în 2011 în cadrul Centrului DIFAIN CSA ca răspuns la problemele datorate absenței modelelor, a părinților din viața acestor copii, pe perioada plecării acestora la muncă în străinătate. Sunt numeroase participările la care au obținut premii, diplome și trofee la diverse Concursuri de Teatru și Artă Vizuală la nivel local, național și internațional. În acest moment, trupa de teatru DIFAINII se situează pe locul I la secțiunea de teatru școlar din Iași.

Alocuțiunile susținute de profesorul coordonator, psiholog Nicoleta Emacu și artistul vizual, Adrian Mîrzac (care s-au ocupat și de regia, coregrafia, coloana sonoră și scenografia piesei) au precizat beneficiile art terapiei prin dezvoltarea inteligenței emoționale, dezvoltarea abilitățiilor de exprimare, comunicare și relaționare, creșterea adaptării în societate, o dezvoltare armonioasă, echilibrată, responsabilizare, dezvoltarea inițiativei, dezvoltarea imaginației și a spiritului creativ, reducerea tensiunilor și a anxietății, dezvoltarea unor intrumente sănătoase de rezolvare a conflictelor și dezvoltarea stimei de sine.

Finalul activității a fost rezervat unui mini-concurs interactiv de mimică a personajelor lui Caragiale care a sublinit încă o dată că, art-terapia este o oportunitate pentru fiecare de a se exprima spontan și autentic, o experiență care în timp duce la împlinire personală, vindecare emoțională și profundă transformare. Toți participanții au primit diplome și materiale promoționale din partea bibliotecii.

Proiectul Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine! este o inițiativă a Bibliotecii Județene și își propune să conducă la conștientizarea, îmbunătățirea și împuternicirea societății ieșene (prin voluntarii implicați și beneficiarii proiectului vizați) la întărirea gradului de coeziune socială intergenerațională prin promovarea cărții și a lecturii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here