Acasă Filiala „Ion Creangă” FILIT – Casa Fantasy, ziua 5

FILIT – Casa Fantasy, ziua 5

134
0

În ultima zi de festival (FILIT 2018), publicul prezent în „Casa Fantasy” s-a bucurat de prezența scriitorului, antologistului și publicistului Oliviu Crâznic. După cum a menționat și moderatorul întâlnirii, scriitorul Dan Doboș, Oliviu este un „invitat special, un condei aparte în peisajul literaturii Fantasy din România. Un personaj „sofisticat”, care scrie o literatură sofisticată, cântărită cu mare grijă, una care se raportează exemplar la anumite canoane de gen, o literatură pe care odată ce ai citit-o este foarte greu să o uiți!”

Atras încă de mic de literatură (citea în special romane de aventuri), Oliviu Crâznic a scris primele texte când a ajuns la liceu (aventuri, dramă, texte însă nepublicate; poezii – versuri pentru melodii în limba engleză). În 2010, când încă mai era consilier juridic a publicat „…și la sfârşit a mai rămas Coşmarul”, un roman neogotic, bazat pe cronici medievale, scriere extrem de apreciată atât de cititori cât și de critici. Acțiunea este tipică modernității, trepidantă, cu răsturnări de situații, căutând a induce cititorului o stare de haos, panică, nedumerire. În postfață (aprox. 70p.), autorul vorbește despre miturile ca au înspirat acțiunea romanului.

Ulterior a publicat numeroase povestiri şi nuvelete (majoritatea se regăsesc în volumul „Ceasul fantasmelor”, 2015), fiind distins cu mai multe premii, inclusiv unul acordat de Societatea Europeană de Science Fiction. A fost publicat în diverse antologii şi reviste (inclusiv în „Apostrof”, revistă a Uniunii Scriitorilor din România, și în câteva publicații de peste hotare) alături de nume importante ale literaturii universale.

A fost invitat să le vorbească studenților Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității București ori studenților Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, a participat la sesiunea științifică a Academiei Române – Divizia de Logică, Metodologie și Filosofie a Științei și a jurizat (împreună cu conf. univ. dr. A.M. Negrilă) un concurs literar organizat de Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”. A participat, în calitate de moderator al serii dedicate literaturii S.F., la Festivalul Internațional de Literatură de la București și, în calitate de invitat, la emisiuni culturale televizate sau radiodifuzate, precum și la evenimente culturale.

Crede cu ardoare în ideea „mesajului” pe care o carte trebuie să îl transmită și susține faptul ca în scrierile sale simbolistica este esențială.

Am aflat astăzi opiniile sale despre literatura SF și Fantasy în general, autorii săi preferați din literetura Fantasy românescă, ce anume nu-i place la unele scrieri de gen (clișeistica), dar și opiniile sale cu privire la „triunghiul” redactor – editor – critică.

Scriitorul ne-a prezentat pe scurt cărțile sale, citindu-ne și un fragment din „Lenore Arras”, publicată în volumul „Ceasul fantasmelor”.

În final, întrebat fiind de experiența zilelor petrecute în Iași, Oliviu Crâznic a menționat faptul ca a rămas plăcut impresionat de frumusețea orașului și de modul în care evenimentul FILIT a fost organizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here