Acasă Filiala „Ion Creangă” Club Clepsidra – „Delavrancea – 100 de ani”

Club Clepsidra – „Delavrancea – 100 de ani”

40
0

Pe 8 iunie 2018, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” prin Filiala „Ion Creangă” a fost gazda unei alte întâlniri-dezbateri în proiectul Club CLEPSIDRA.

Întâlnirea de vineri s-a desfășurat sub genericul „Delavrancea – 100 de ani”. Conferința a fost susținută de prof. univ. dr. Constantin Dram, de la Facultatea de Litere a Universității „Al. I. Cuza” Iași. Publicul a fost constituit din elevii de liceu și cadre didactice de la Liceul Teoretic „Miron Costin”, Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” și Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași.

În alocuțiunea sa, prof. univ. dr. Constantin Dram ne-a vorbit despre Barbu Ștefănescu Delavrancea ca unul dintre cei mai mari oratori români, pe lângă colosala-i operă, nu atât cantitativ, cât prin frumuseţea şi stilul ei, a fost şi un mare patriot care a militat pentru unirea tuturor românilor într-un singur stat: „Visul atâtor generaţii de strămoşi, de moşi şi de părinţi l-am visat şi noi, şi acum îl vedem aevea […]. Suntem un singur popor, Carpaţii ne sunt şira spinării”.

Prozator și dramaturg, gazetar, prieten al oamenilor simpli, avocat și orator, cu vocația perceperii evenimentelor politice și culturale în cele mai profunde sensuri ale acestora, lansat în politică, ajunge în 1899 primar al Bucureștilor. Rămâne în literatură, însă, întâi de toate prin Hagi-Tudose și prin trilogia dramatică moldovenească (Apus de soare, Viforul și Luceafărul). Scriitorul își va semna operele cu varianta definitivă Barbu Delavrancea (ortografiată la început”de la Vrancea”, după acel ținut de mare originalitate etno-culturală, de care scriitorul se simțea foarte legat sufletește).

Această întâlnire a fost dedicată celui mai important scriitor român de la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul sec. al XX-lea, care a iubit folclorul, a fost deputat, ministru al Domeniului Public (a instituit Legea Repausului Duminical) – Barbu Ștefănescu Delavrancea – de la a cărui trecere în neființă s-au împlinit pe 29 aprilie,  100 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here