Acasă Filiala „Ion Creangă” „Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine!”: Concurs de...

„Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine!”: Concurs de Lectură Terapeutică Educațională

35
0

În 22 mai 2019, de la ora 14.00, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași prin Filiala „Ion Creangă” (Casa de Cultură a Sindicatelor, Bd. Socola nr. 34) va derula o activitate cu caracter de inedit pentru biblioteca publică – Concurs de Lectură Terapeutică Educațională în cadrul proiectului: Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine! (Lectura Intergenerațională Terapeutică).

Echipa de voluntari de la Biblioteca Județeană Iași și de la Centrul Diecezan Caritas Iași – Centrul de Resurse pentru Familii se vor întâlni cu cele patru echipe de elevi (formată din cinci elevi de gimnaziu/liceu) de la Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași, Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iași și Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași.

Prima etapă a Concursului de lectură terapeutică: Voluntarii se vor împărți în două grupe (gimnaziu și liceu); pentru că, ei vor fi „actorii” pentru elevii de gimnaziu, a fragmentelor din poveștile transpuse în scenă și celălalt grup de voluntari vor fi „interpreții”(pentru elevii de liceu) care vor conduce dialogul elevilor pe firul cărților prezentate.

Comisia de jurizare va fi formată din profesorii coordonatori, un psiholog și reprezentanții de la Biblioteca Județeană Iași și Asociația Caritas-Centrul de Resurse pentru Familii care vor puncta fiecare etapă a concursului.

A II-a etapă a Concursului de lectura terapeutica: va fi concretizat de un alt partener al proiectului, Asociația ROIS (Ready to Open Intercultural Spaces) Iași care vor face terapie prin…culoare adică, prin desen fiecare coechipier al școlilor implicate va contura personajul îndrăgit din povestea citită.

Scopul acestui concurs vizează modalitatea cea mai accesibilă de a impulsiona tinerii/elevii/copiii noștri de a citi cărți și a știi să comunice, să înțeleagă, să asculte, să asiste și să se (re)descopere prin textul citit. Poveștile trebuie povestite într-o manieră naturală, cu vocea degajată, susţinută şi nuanţată emoţional. Cuvântul are o putere magică, el poate vindeca atunci când este spus unde, cum şi de cine trebuie. Eficienţa acestei forme de terapie, atât de apropiată de relaţia tradiţională de intimitate dintre părinte şi copil, depinde mult de iscusinţa celui ce istoriseşte, adică de modul cum intuieşte tipul mesajului vindecător de care are nevoie copilul, capacitatea de a alege momentul potrivit, intonaţia naturală, caldă. Un text special conceput conţine o idee mascată, exprimată indirect şi menită să sugereze o schimbare de atitudine sau de comportament a celei/celui care ascultă.

Centrul Diecezan Caritas Iași – Centrul de Resurse pentru Familii este partenerul principal în acest proiect care se implementează pe durata a 5 luni (februarie-iunie 2019). Proiectul este o inițiativă a Bibliotecii Județene și își propune să conducă la conștientizarea, îmbunătățirea și împuternicirea societății ieșene (prin voluntarii implicați și beneficiarii proiectului vizați) la întărirea gradului de coeziune socială intergenerațională prin promovarea cărții și a lecturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here