Acasă Filiala „Ion Creangă” „Constelația bibliotecilor” – o nouă „constelație” în universul bibliotecilor

„Constelația bibliotecilor” – o nouă „constelație” în universul bibliotecilor

51
0

Vineri, 1 noiembrie a.c., la Filiala „Ion Creangă” a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” din Iași a avut loc conferința de diseminare a rezultatelor proiectului „Constelația bibliotecilor”, cofinanțat de AFCN.

Conform raportului de activitate prezentat de managerul proiectului Mihaela Morariu, proiectul a fost realizat în proporție de 100%, rezultatele obținute depășind așteptările, atât în privința achizițiilor realizate, cât și în privința altor aspecte, precum numărul participanților sau al activităților desfășurate.

Buna desfășurare a proiectului se datorează în mare parte, conform feed-back-ului primit de la diverse instituții și persoane implicate, muncii în echipă a celor cinci bibliotecari, beneficiari direcți,  dar și datorită implicării autorităților publice locale din cele 6 comune unde au avut loc activitățile – Cotnari, Deleni, Ceplenița, Erbiceni, Șipote și Belcești.

În cadrul conferinței de închidere a proiectului s-au enumerat toate activitățile realizate și numeroșii actori sociali care au contribuit la reușita acțiunilor programate, particularizând pentru fiecare bibliotecă publică rurală implicată, contribuția specifică. Astfel, fiecare din cei cinci bibliotecari au împărtășit din experiența personală și profesională în realizarea star-party-urilor, concluzia comună fiind aceea că acest proiect poate fi un exemplu de bune practice pentru toate bibliotecile publice din România, care ar dori înființarea noului serviciu de bibliotecă și anume clubul de astronomie.

La conferință au participat de asemenea doi dintre lectorii și totodată cei care au supervizat bunul mers al proiectului – Jan-Ovidiu Tercu, muzeograf, coordonator Compartiment Planetariu/ Observator Astronomic, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” din Galați și Ciprian-Dumitru Vîntdevară, șef Serviciu Astronomie, Muzeul Județean „Vasile Pârvan” Bârlad, județul Vaslui; aceștia au subliniat beneficiile pe termen scurt și lung ale unui astfel de proiect și au felicitat participanții pentru munca și pasiunea depuse.

Totodată, a luat cuvântul și Bogdan-Marian Tofănică, cercetător științific, membru Fundaţia Academică „Idei şi Fapte pentru anii 2000” Iași,  care a remarcat, printre altele, faptul că un astfel de proiect pilot poate fi un bun prilej pentru bibliotecile publice ieșene și nu numai de a-și extinde oferta socio-culturală și de a promova, prin astronomie, educația tinerilor.

Mulțumim tuturor care au fost alături de noi și au pus umărul, indiferent de modul în care au făcut-o, pentru ca, așa cum le place astronomilor să repete „stelele să strălucească pentru toată lumea.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here