Acasă Club Clepsidra Club CLEPSIDRA: „Marin Preda: Viața ca o ficțiune”

Club CLEPSIDRA: „Marin Preda: Viața ca o ficțiune”

35
0

Pe 25 mai 2017, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” prin Filiala „Ion Creangă” (Casa de Cultură a Sindicatelor, Bd. Socola nr. 34) a fost spațiul propice și generos pentru o nouă activitate-dezbatere de natură literară în proiectul Club CLEPSIDRA.

În fața unui public numeros, conferința a fost susținută de prof. univ. dr. Constantin Dram de la Facultatea de Litere a Universității „Al. I. Cuza” Iași pe tema: „Marin Preda: Viața ca o ficțiune”, ediție dedicată împlinirii a 37 de ani de la trecerea în neființă a scriitorul român postbelic, opozant al regimului comunist.

Publicul l-a constituit elevii de liceu de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași și Colegiul Tehnic de Transporturi și Construcții Iași alături de cadrele didactice și bibliotecarii unităților de învățământ.

În alocuțiunea sa, domnul prof. univ. dr. Constantin Dram a conturat că în opera lui Marin Preda se construiește un portret al țăranului român, care este: „ […] un câmp uriaș de interpretare, mai cu seamă prin faptul că modernitatea și postmodernitatea se lasă din ce în ce mai mult influențate și de varii câmpuri ficționale, în modalități mai mult sau mai puțin explicite.” (prof. univ. dr. Constantin Dram). Viziunea prozatorului privind personajul Ilie Moromete (în finalul primului volum al romanului) face referire la faptul că, timpul nu mai avea rabdare şi că şi-a terminat toate iluziile (cu familia, cu vecinii, că nu mai exista comunicare, că era doar supravieţuire). În al doilea volum, scriitorul prezintă mult mai complicat ambientul vieţii la ţară: istoria care transformă satul în cooperativizare. Anii 50-60, au fost numiți de scriitor un „obsedant deceniu” pentru că oamenii erau dezumanizaţí, robotizaţi, fără posibilitatea de a cunoaşte natura. În concepţia lui Marin Preda, ţărănimea era românismul pur uman, era contra urbanismului și considera că ţăranul adus la oraş este o involuţie, nu evoluţie. În “Imposibila întoarcere ” se referă, de fapt, la o imposibilă întoarcere în satul românesc. Ficţiunea omului este raţiune pură ce ne diferenţiază de ceilalţi semeni, este, de asemenea, nobleţea spiritului omului de la ţară, în special.

Finalul a fost rezervat unei sesiuni de întrebări din partea publicului: cea mai inedită și fundamentată întrebare a fost a elevei din clasa a IX-a Maria Ștefan de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, care a fost premiată cu un pachet de cărți.

Proiectul este inclus în programul Biblioteca și Societatea al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” și promovează un mediu de comunicare de natură politico-istorico-culturală în cadrul bibliotecii publice ce se adresează publicului larg interesat de felul în care moravurile politice se regăsesc în literatura națională și internațională, a decelării propagandei și ficțiunii de mesajul literar valabil exprimat prin convingerea autorilor. Întâlnirile-dezbateri reunesc specialiști în domeniu cu scopul de a facilita schimbul de experiență, cunoaștere și informații către cei interesați, publicul-cititor al bibliotecii județene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here