Acasă Cerneală și celuloid Cerneală și celuloid: „Ultimele zile ale lui Hitler”

Cerneală și celuloid: „Ultimele zile ale lui Hitler”

85
0

Joi, 20 aprilie 2017, la Filiala „Ion Creangă” a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” s-a desfășurat o nouă întâlnire a ediției a III-a a Proiectului „Cerneală și Celuloid”, care are ca scop realizarea unor paralele între anumite filme și romanele care le-au inspirat.

Subiectul propus publicului a fost filmul de război „Ultimele zile ale lui Hitler” subtitrat în regia lui Oliver Hirschbiege, o coproducție germano-italiano-austriacă din 2004, după cărțile Inside Hitler’s Bunker (În buncarul lui Hitler) de Joachim Fest, Hitler’s Last Days: An Eye–Witness Account de Gerhardt Boldt, Das Notlazarett Unter Der Reichskanzlei: Ein Arzt Erlebt Hitlers Ende in Berlin de Ernst-Günther Schenck, memoriile lui Traudl Junge: Until the Final Hour, memoriile lui Albert Speer: Inside the Third Reich, și memoriile lui Siegfried Knappe: Soldat: Reflecțiile unui soldat german, 1936-1949. În mijlocul unei nopţi de noiembrie, în anul ’42, mai multe femei sunt escortate de ofiţeri SS prin pădure, către “Vizuina Lupului”, cartierul general al lui Hitler din estul Prusiei. Aceste femei sunt candidatele perfecte la postul de secretară personală a Fuhrer-ului. Printre ele se află şi Traudl Junge (Alexandra Maria Lara), o tânără în vârstă de 22 de ani care spera să fie acceptată pe acel post și a fost pentru că a povestit în memoriile sale toată atmosfera sfârșitului capitulării lui Adolf Hitler și a oamenilor din „cercul intim” de apropiați acestuia.

Moderatorul întâlnirii, jurnalistul Vlad Frânghiu ne-a specificat că filmul reconstituie ultimele 12 zile din viața lui Adolf Hitler (interpretat de Bruno Ganz), ne-a vorbit despre personajele cărții transpuse în film și interpretarea excepțională a actorilor. Discuțiile ulterioare au făcut referire la situațiile apocaliptice trăite de Hitler (acesta susținea că „popoarele slabe trebuie să dispară”) și alte contexte (un soldat rănit, doctor care operează/taie cu ferastrăul membre umane, un ofițer SS ce decorează un soldat etc.) create cu tentă de umor negru pe fondul bombardamentelor din Berlinul anilor 1942-1945.

La 20 aprilie 1945, Adolf Hitler împlinea 56 de ani. Cu rușii la porțile orașului și cu devastările bombardamentului neîncetat vizibile la fiecare pas, evenimentul nu doar că nu avea nimic din pompa și fastul anilor trecuți, dar era cu siguranță un moment jenant, atât pentru el, cât și pentru cei din jurul său, nevoiți să-l felicite în atmosfera funebră a buncărului. De obicei, oamenii din „cercul intim” de apropiați și aghiotanți se adunau la miezul nopții pentru a-l felicita. Dar, cu o seară înainte, Hitler îl anunțase pe valetul său, Hans Linge, că nu existau motive de felicitare; nu avea să primească pe nimeni. Pentru a-l convinge, generalul SS Fegelein a apelat la cumnata sa, Eva Braun (Juliane Köhler), viitoarea doamnă Hitler. În seara zilei de 29 aprilie, cu puțin înainte de oficierea căsătoriei cu Eva Braun, Hitler i-a cerut tinerei sale secretare, Traudl Junge, să-i redacteze testamentul. Se specifica: „În pofida tuturor eșecurilor, continua Adolf Hiltler, acest război avea să intre într-o zi în istorie ca «manifestarea cea mai glorioasă și mai curajoasă a voinței de a exista a unei nații». La final se preciza că «nu vreau să cad în mâinile dușmanilor care, pentru amuzamentul maselor isterizate, vor avea nevoie de un spectacol pus la cale de evrei »”. Hilter avea tendința să privească tabloul lui Frederick cel Mare în timp ce își bea ceaiul și repeta:„de când am învățat să cunosc oamenii, iubesc câinii”. …le-a ordonat doctorului Werner Haase și îngrijitorului câinelui său, subofițerul Fritz Tornow, s-o otrăvească pe Blondi. Hitler voia să evite cu orice preț posibilitatea ca Blondi, câinele său preferat, să cadă în mâinile rușilor. „Mi se face rău doar dacă mă gândesc la asta”, îi spusese secretarei sale Christine Schroeder.

Mulțumim pentru prezență publicului și îi așteptăm în continuare la activitățile noastre.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here