Acasă Filiala „Ion Creangă” Cerneală și celuloid: „Papesa Ioana”

Cerneală și celuloid: „Papesa Ioana”

36
0

Ne-am relaxat de de Ziua Internațională a Femeii, vizionând gratuit un film captivant, „Papesa Ioana” (titlul original: „Die Päpstin”), la Filiala „Ion Creangă” a Bibliotecii Județeane „Gh. Asachi” Iași.

Deghizată în bărbat, o femeie ajunge să fie Papă şi să conducă Vaticanul. Filmul reprezintă ecranizarea romanului cu același nume a scriitoarei americane Donna Woolfolk Cross.

Când fratele ei mai mare moare într-un atac al vikingilor, geniala tânără Ioana (Johanna Wokalek) îşi asumă identitatea acestuia şi intră la o mănăstire benedictină unde, dându-se drept fratele John Anglicus, se face remarcată ca tămăduitor şi cărturar. Ajungând în cele din urmă la Roma, e prinsă curând în plasa unui melanj periculos de pasiune puternică şi politica controversată ce-i ameninţa viaţa, chiar dacă o ridică pe cel mai înalt tron al lumii apusene. 

Chiar dacă povestea este considerată o realitate, fiind pomenită într-o serie de cronici ale vremii, nici până astăzi nu există o confirmare oficială din partea Vaticanului asupra veridicității ei. Autoarea susține că în documentarea realizată asupra cărții a descoperit manuscrise care fac referire la pontificatul Ioanei. 

Din distribuția filmului fac parte: Johanna Wokalek, David Wenham și John Goodman.
În deschidere, jurnalistul Vlad Frânghiu a vorbit despre modul în care romanul a ajuns să fie ecranizat.

Proiectul „Cerneală și Celuloid” al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” își propune realizarea unor paralele între anumite filme și cărțile care le-au inspirat. Activitățile se desfășoară de două ori pe lună, din două în două săptămâni, iar intrarea este liberă. 

Vă așteptăm și la următoarele întrevederi!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here