Acasă Sediul central Festivalul TEODORENII, ediția a VIII-a: „Diversitatea și unitatea naturii lui Alecsandri”

Festivalul TEODORENII, ediția a VIII-a: „Diversitatea și unitatea naturii lui Alecsandri”

19
0

„Diversitatea și Unitatea Naturii lui Alecsandri” este o expunere realizată de către Biblioteca  Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Iași și Asociația „Prietenii Bârnovei” Iași, prin care se va face o incursiune în spațiul Sitului Natura 2000 ROSCI0107 –  Lunca Mirceşti. Rezervația naturală 2.549 Lunca Mirceşti a fost declarată pentru conservarea pădurii mixte, şleau de luncă cu Quercus robur, Fraxinus excelsior, Fraxinus angustifolia, Ulmus laevis, Ulmus glabra şi alte specii de luncă.

Pastelurile lui Vasile Alecsandri care descriu Lunca Mirceștilor și malul Siretului sunt poezii reprezentative pentru creaţia sa. Sensibilitatea și delicatețea cu care este descrisă natura în care lucrurile şi fiinţele îşi regăsesc o prospeţime originară, neprihănită rămân veșnic întipărite în sufletul cititorului.

Ecolog Ramona Ciobanu de la Agenția pentru Protecția Mediului Iași ne va prezenta zona Sit Natura 2000, eforturile susținute în acest demers și cum sunt păstrate acele locuri cât mai intacte posibil prin protejarea speciilor specifice de luncă.

Vasile Alecsandri a fost un fervent susținător al Unirii Principatelor Române și a compus textul „Hora Unirii”, pe care l-a publicat în 1856, în revista unionistă „Steaua Dunării”, precum și versurile de la Castanul Unirii din localiatea Bârnova, județul Iași, arbore secular protejat. De aceea am inclus în program un moment creat prin concursul unit al profesoarei de limba română Camelia Popa, coordonator al copiilor de la Asociația „Prietenii Bârnovei”, al doamnei Mona Conachi, președinte al asociației și al voluntarului Eduard Onu, masterand la Artele Spectacolului – Facultatea de teatru, care ne vor prezenta Castanul Unirii într-un mod încadrat subiectului propus.

 

           Ediția a VIII-a a Festivalului „Teodorenii”, organizat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, va avea loc în zilele de 8, 9 decembrie 2021. Activitățile incluse se vor desfășura exclusiv online și se vor înscrie în tematica celor 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri.

 

Înregistrarea va putea fi vizionată pe site-ul https://bjiasi.ro în data de 8 decembrie 2021 de la ora 10.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here