Acasă Sediul central Farah Pahlavi, Memorii

Farah Pahlavi, Memorii

99
0

Farah Pahlavi (numele de fată – Diba, familie de diplomați), soția ultimului Șah al Iranului, în cele aproape 400 de pagini cât adună Memoriile sale, rupe tăcerea și-și destăinuie povestea de dragoste pe care a avut-o cu cele două mari iubiri: bărbatul din viața ei, Regele, și cu Iranul, țară săracă, cu oameni conservatori.

Însă, după ani de implicare, cu răbdare și pricepere, reprezentanții Statului Imperial al Iranului au reușit, prin educație, să contureze cetățenilor de pe aceste meleaguri drepturi (vezi anexele cărții) la care nu sperau vreodată.

Destinul Reginei Farah, născută la 14 octombrie 1938, astăzi în vârstă de 81 de ani, în Teheran, începe la vârsta de 19 ani, atunci când se căsătorește cu Mohammed Reza Pahlavi, fiul monarhului Reza Șah Pahlavi.

Viața ei se schimbă într-un timp foarte scurt… devenind regină și una dintre cele mai vestite femei din întreaga lume.

Douăzeci de ani mai târziu, mai exact în 1979, oamenii care, mai ieri, strigau – „Trăiască Regele”, în aceste momente protestau… cerându-i moartea și exilul, totul transformându-se, în doar câteva luni, în manifestații, revolte, execuții în piața publică.

În această atmosferă de ură, alimentată, din exil, de viitorul ayatollah Ruhollah Khomeini, Șahul Pahlavi, grav bolnav de ani buni (totul ținut secret, tratat de medici francezi), împreună cu regina, abia reușeau să-și găsească liniștea.

Drumul exilului este circular, începând cu Egiptul, iar după peregrinări prin țări ca – Madagascar, Mexic, Panama, SUA – se întorc tot pe drumul Egiptului, unde, la Cairo, Șahul se stinge, la 27 iulie 1980.

O carte în care, pagină cu pagină, regina ne ține cu sufletul la gură, împărtășind dragostea pentru Șah, pentru Iran, de cele mai multe ori, renunțând la apropierea de propriii copii (tristă fiind soarta uneia dintre fete, stinsă, de singurătate, în Londra, mult prea tânără), dar care a luptat pentru propășirea poporului iranian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here