Acasă Sediul central Daniil Harms, „Mi se spune Capucin”

Daniil Harms, „Mi se spune Capucin”

54
0

Daniil Harms, născut la 30 decembrie 1905, a fost un reprezentant al avangardei literare rusești, considerat de către critici unul dintre fondatorii „literaturii absurdului”.

Harms este fiul unui revoluționar rus care a luptat împotriva regimului țarist, fiind martor la îndepărtarea țarului de la putere, la revoluția din februarie și la lovitura de stat bolșevică din octombrie 1917.

Internat într-un spital de psihiatrie, s-a stins la 2 februarie 1942, probabil din cauza subnutriției… în timpul asediului armatei germane asupra Leningradului.

Mi se spune Capucin (Proză, scenete, fragmente), volum apărut în anul 2007, la editura POLIROM din Iași, a fost tradus, cu o prefață și note, de regretatul slavist Emil Iordache.

Traducătorul volumului, în prefața acestuia, despre ceea ce scrie Harms, susține: „În regnul lui Harms, corpul uman este supus unor dezmembrări fără limite. Totul poate fi rupt: capul, mâinile, urechile, nările, maxilarele etc., de parcă autorul ar fi un copil dezechilibrat care-și distruge păpușile”. Pentru a întări cele nuanțate de Emil Iordache evidențiem din povestea O persoană abjectă (pp. 337-338) câteva imagini artistice: „Senka l-a pocnit pe Fedka peste bot și s-a ascuns sub comodă.
Fedka l-a scos pe Senka de sub comodă cu vătraiul și i-a rupt urechea dreaptă.
Senka s-a smuls din mâinile lui Fedka și, cu urechea ruptă în mână, a dat fuga la vecini.
Dar Fedka l-a ajuns din urmă pe Senka și l-a pocnit cu zaharnița peste cap.
Senka s-a prăbușit și, se pare, a murit…”.

Astfel, pentru a înțelege de ce titlul povestirii face trimitere la „o persoană abjectă”, vă recomandăm să citiți volumul, pentru a afla mai multe despre povestirea de față, dar și despre universul pe care Harms îl surprinde, cu sadism și încleștare a dinților, în cele peste 400 de pagini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here