Luni, 29 mai 2023, ora 14.00, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași va desfășura activitatea: Florile Cărții – Florile Primăverii în proiectul: Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine! (Lectura Intergenerațională Terapeutică) ediția a VI-a.
Evenimentul va fi cu prezență în mediul online, adică sub forma enunțării unor link-uri cu înregistrările efectuate de la voluntari privind împrumutul de cărți din fondul de carte al bibliotecii cuvântul-cheie fiind: florile (despre flori, cu figuri de stil din limba română care conduc de fapt, la carte și lectură, cu autori care au prenume de flori sau titlul cărții are inclus acest cuvânt); și vom încărca albumele de desene tematice ale copiilor, elevilor și adulților-beneficiari, parteneri în acest proiect.
Participanții vor fi elevii, voluntarii bibliotecii, copii și adulții din Centrele Sociale din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială a Protecției Copilului (DGASPC) Iași, Centrul Rezidențial pentru Adulți REVIS Hârlău, județul Iași împreună cu Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași, Asociația ROIS (Ready to Open Intercultural Spaces) Iași, Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași și Școala Gimnazială Specială Pașcani, județul Iași.
O modalitate inedită de a sărbători florile și cartea, dar şi pe iubitorii ei, prezentându-vă un adevărat spectacol al primăverii, unde CARTEA și FLORILE primează în viața noastră. Ce au în comun florile și cărțile? Aparent nimic, unele sunt trainice, iar celelalte efemere, însă la o analiză mai atentă florile și cărțile sunt ambele bucurii, unele lăsate de Dumnezeu, altele create de oameni. Și unele și celelalte ne fac însă viața mai frumoasă și mai interesantă. Florile sunt frumoase prin natura și aspectul lor, în timp ce cărțile sunt frumoase prin conținut. Și unele și celelalte pot produce însă amintiri de neuitat. Florile sunt iubite pentru mirosul lor îmbătător, iar cărțile pentru parfumul pe care îl emană personajele, vremurile, întâmplările descrise înăuntrul lor. Ambele păstrează însă în ele mirosul și parfumul amintirilor pe care le-au creat în noi. O floare sau un buchet întreg oferite în dar vor fi întotdeauna gesturile potrivite pentru a bucura, a mulțumi, a vorbi fără cuvinte. În timp ce cărțile dăruite vor vorbi de la sine prin tema și conținutul lor. O carte și o floare împreună nu vor fi însă niciodată prea mult! Nu puține sunt florile care au devenit subiecte de carte sau de film și care au continuat să încânte generații și generații de-a rândul prin puterea și noblețea lor.
Proiectul este o inițiativă a Bibliotecii Județene și își propune să conducă la conștientizarea, îmbunătățirea și împuternicirea societății ieșene (prin voluntarii implicați și beneficiarii proiectului vizați) la întărirea gradului de coeziune socială intergenerațională prin promovarea cărții și a lecturii și se implementează în perioada noiembrie 2022 – iunie 2023.