Acasă Sediul central „Confluențe româno-poloneze”: Ziua Poloniei – Narodowe Święto Niepodległości

„Confluențe româno-poloneze”: Ziua Poloniei – Narodowe Święto Niepodległości

60
0

Joi, 18 noiembrie 2021, de la ora 11.00, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” alături de Uniunea Polonezilor din România „Dom Polski” – Filiala Iași și Lectoratul de Limba Polonă de la Facultatea de Litere, Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a UAIC, organizează activitatea „Ziua Poloniei – Narodowe Święto Niepodległości, din seria întâlnirilor „Confluențe româno-poloneze”.

În fiecare an la data de 11 noiembrie se comemorează independenţa Poloniei redobândită în anul 1918. Aceasta a fost divizată timp de 123 de ani de către puterile acelor timpuri: Austria, Prusia şi Rusia.

Independența Poloniei a fost restaurată treptat. Aceast dată marchează ziua în care Józef Piłsudski a preluat controlul conducerii țării.

Ziua Independenţei a fost constituită în 1937 și „reprezintă momentul în care Polonia a reapărut pe hărţile lumii ca stat independent”.  

Lector univ. Dariusz Kasprzyk, delegatul Uniunii Polonezilor din România – Filiala Iași și reprezentantul Lectoratului de Limba Polonă va prezenta istoria și semnificația acestei zile, elevilor claselor gimnaziale de la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași, coordonați de către prof. istorie Silviana Loghin și prof. istorie Irina Buțincu.

Activitatea se va desfășura online pe zoom și este parte a proiectului „Viață și spiritualitate” care are ca scop oferirea unui cadru de întâlnire pentru membrii comunităţii ieșene interesaţi de felul cum fiecare țară își dezvăluie specificul, concomitent cu prezentarea ofertei de carte a bibliotecii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here