Acasă Filiala „Ion Creangă” Conferința Păstorel Teodoreanu

Conferința Păstorel Teodoreanu

70
0

Miercuri, 26 iunie 2019, Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” Iași prin Filiala „Ion Creangă” a organizat evenimentul cultural-educativ, ocazionat de împlinirea a 125 de ani de la naștere și 55 de ani de la trecerea în neființă a lui Păstorel Teodoreanu, pe numele de botez Alexandru Osvald care s-a născut în 30 iulie 1894, la Dorohoi și s-a stins pe 17 martie 1964.
Cu această ocazie, invitații de onoare au fost membrii Asociației Literare „Păstorel” Iași reprezentat de președintele Asociației, scriitorul Mihai Batog-Bujeniță și bibliotecar, Mihaela Tatiana Ulman de la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași – membru al Asociației Culturale Euro-Est Alternativ (ACEEA) și cofetar-patiser de 10 ani.
Conferința de la Filiala „Ion Creangă” a Bibliotecii Județene Gheorghe Asachi Iași a avut în public peste 140 de elevi de liceu de la unitățile școlare următoare: Colegiul Tehnic “Gh. Asachi”, Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu”, Liceul Tehnologic de Transporturi și Construcții, Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” și Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări Iași.
Evenimentul ne-a facilitat celor prezenți o incursiune prin prisma vieții, operei și ariei gastronomice lui Păstorel Teodoreanu presărate cu fragmente epigramistice ingenios prezentate și cu tâlc ancorate prin expunerea membrilor Asociației Păstorel: în prim plan s-au aflat Angela Pistol, Viorica Şerban, Corina Matei-Gherman, Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Caba, Mihai Haivas, Vasile Larco, Gheorghe Bălăceanu, Constantin Mihai, jurnalistul Dan Teodorescu (membrur senior ALPI). Misiunea Asociației Literare „Păstorel” Iași vizează promovarea valorilor culturale ale umorului literar de cea mai bună calitate, exprimat în poezie, epigramă sau proză. În cei 44 de ani de funcţionare (11 februarie 1975) membrii Asociaţiei, dar şi ai Cenaclului Academia Liberă Păstorel Iaşi au obţinut peste 600 de premii naţionale şi internaţionale, dintre care şi cinci premii ale USR, filiala Iaşi şi filiala Bacău.
În a doua parte a Conferinței, Mihaela Tatiana Ulman ne-a oferit prin alocuțiunea sa „dulceața” evenimentului. În publicaţiile epocii, Păstorel Teodoreanu, primul mare gastronom al românilor, ce analizează cu umor şi detaşare comportamentele observate în jurul său în nenumăratele ieşiri mondene se foloseşte de experienţa sa pentru a însemna, în carnet sau pe şerveţele de restaurant, sfaturi memorabile despre gastronomie, plăcere şi viaţă. Cele mai multe dintre ele rămân valabile şi astăzi.
„Unul bea că-i băutor,/ Altul bea că-i bestie,/ Numai eu, că am umor,/ Beau aşa, de chestie.“ Acesta era Păstorel Teodoreanu, epigramistul, poetul, prozatorul, cronicarul gastronomic, gurmandul, iubitorul şi degustătorul de vinuri şi coniacuri fine, avocatul, cel mai spumos boem al protipendadei epigramiştilor. Într-un articol semnat de marele Păstorel, acesta spunea despre gastronomia românească că ”înainte de-a ajunge la rafinamentul bucătăriei actuale, românul cunoștea nu numai grătarul, frigarea și cuptorul, dar și unele sapide (soiuri) și iscusite sosuri, a căror invenție îi aparține. De la munte la Dunăre și mare, țara noastră reprezintă terenul cel mai variat în pitoresc și avuții, printre altele și gastronomice. Vinul nostru a avut și are căutare pe piețele străine, iar grâul holdelor noastre se bucură demult de o mare faimă internațională. (…) Există la poporul român câteva procedee culinare, născocite parcă anume pentru a uimi și pe cel mai sceptic locuitor al acestei planete, stârnind admirația și zvastica bucătarilor cu diplomă.”
La finalul evenimentului, Mihaela Tatiana Ulman a oferit celor prezenţi peste 170 de brioşe cu răvașe (epigrame) construite în propria bucătărie, spre deliciul elevilor şi nu numai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here