Acasă Filiala „Ion Creangă” Conferința „Femeile și războiul”

Conferința „Femeile și războiul”

52
0

Conferința „Femeile și războiul”

Femei care au luat parte la primul Război Mondial – istorii mai puțin cunoscute din teritoriile românești

Pe 7 martie 2019, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” prin Filiala „Ion Creangă” (Casa de Cultură a Sindicatelor) a fost gazda unei inedite activități în proiectul Conferințele Bibliotecii Județene Iași.

Invitatul de onoare a fost cercetătorul științific Cătălina Mihalache de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași al Academiei Române – Filiala Iași cu o vastă experiență și cercetare temeinică în susținerea miniconferinței sub genericul: Femeile și războiul. Femei care au luat parte la primul Război Mondial – istorii mai puțin cunoscute din teritoriile românești.

Publicul l-a constituit elevii de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir Iași, ”Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” Iași, Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași, Liceul Tehnologic Transporturi și Construcții Iași și Colegiul „I. C. Ștefănescu” Iași alături de cadrele didactice.

Prin prezența agreabilă și implicarea Cătălinei Mihalache la această întâlnire culturală s-a oferit ocazia Bibliotecii Județene Iași de a primi o donație remarcabilă unică pentru o bibliotecă publică prin editorul cărților-document, Anemari Monica Negru a titlurilor: Alexandrina Cantacuzino și mișcarea feministă din anii interbelici (vol. 1), 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România (album) și Eroinele României Mari. Destine din linia întâi.

„Împlinirea, în anul 2018, a unui secol de la marea Unire reprezintă o ocazie deosebită pentru istoriografia română de a aduce noi contribuții la aceste eveniment crucial din istoria noastră.[…] Am dorit să realizăm un Album de tip enciclopedic, sprijinindu-ne pe o activitate laborioasă de cercetare, coroborând aspectele cunoscute cu cele mai puțin cunoscute din viața doamnelor neamului românesc animate de idealul național. Lucrarea noastră cuprinde, în exclusivitate, activitatea femeilor române militante pentru realizarea Marii Uniri și prezintă, cu temei științific destine din linia întâi, activitatea și sacrificiul eroinelor României Mari. Am punctat rolul și însemnătatea femeilor pentru succesul armatei române și pentru realizarea țelului politic de veacuri al românilor: UNIREA într-un singur stat al tuturor românilor. Menirea lucrării este, totodată, și aceea de a promova pe plan național și internațional imaginea femeii române emancipate și militante pentru idealurile naționale în timpul Primului Război Mondial.”

După sesiunea de întrebări din partea publicului tânăr, biblioteca a apreciat inițiativa și argumentarea întrebărilor prin premii în cărți oferite celor doi elevi de la Colegiul „I. C. Ștefănescu” Iași și Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir Iași pe care îi felicităm încă o dată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here