Acasă Sediul central CENTRUL DE INFORMARE COMUNITARĂ – Centru de zi pentru bătrânii din Miroslava....

CENTRUL DE INFORMARE COMUNITARĂ – Centru de zi pentru bătrânii din Miroslava. Prevenirea abandonului, principalul scop

7
0

Primăria comunei Miroslava din Iași va construi un centru de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice. Recent, autoritățile locale au primit o veste bună de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, întrucât cererea de finanțare a fost aprobată.

Astfel, Miroslava va beneficia de o finanțare nerambursabilă, de aproximativ 6 milioane de lei. Acesta este printre primele proiecte depuse de administrațiile publice locale din România pe Componenta C13 ,,Reforme Sociale”. Următorul pas care urmează să fie făcut este semnarea contractului și începerea licitației pentru realizarea lucrărilor.

Cum va arăta centrul și câți beneficiari vor fi

Conform Primăriei Comunei Miroslava, centrul va deservi un total de 75 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Acesta va fi construit în satul Valea Ursului, la intersecția străzilor Otilia Cazimir cu Iazului, pe un teren de 6.000 metri pătrați.

Regimul de înălțime a clădirii va fi P+1E parțial. Parterul va avea o suprafață de 474,20 metri pătrați și va fi compus din spațiu de recreație, sală digitalizare, spațiu îngrijire personală, depozitare, cabinet fizioterapie, cabinet kinetoterapie, cabinet masaj terapeutic, sală de mese, cabinet medical, sală multifuncțională, oficiu și grupuri sanitare. Etajul va avea o suprafață de 87,75 metri pătrați și va fi compus din patru birouri, vestiare și grupuri sanitare.

Locurile de parcare vor fi asigurate în limitele proprietății, astfel încât să nu fie blocată circulația auto și pietonală în zonă. Totodată, se asigura un procent de spații verzi de minimum 30%.

Alimentarea cu apă se va realiza prin branșament la sistemul centralizat de alimentare cu apă al localității. Evacuarea apelor menajere se va realiza la căminele de canalizare proiectate și se va racorda la sistemul de canalizare al localității.

Alimentarea cu energie electrică se va face prin branșament la rețeaua electrică existentă în zonă.

Energia termică pentru încălzirea obiectivului se va realiza prin intermediul centralei cu funcționare pe combustibil gaze naturale și/sau a pompelor de căldură.

Pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii se va amenaja o rampă de acces la nivelul fațadei principale cu o pantă de maximum 8% și o lățime de 1,20 metri, spațiile care ar putea fi utilizate de persoanele cu dizabilități fiind cele de la nivelul parterului.

Care sunt obiectivele centrului de zi

Autoritățile locale au anunțat că investiția va oferi persoanelor vârstnice un spațiu sigur și confortabil, unde își pot petrece timpul liber în mod plăcut și util. Totodată, bătrânii vor putea participa la activități adaptate nevoilor și intereselor lor, precum activități fizice, culturale, artistice sau educative.

Serviciile de îngrijire personală, serviciile medicale primare și serviciile de consiliere psihologică și socială sunt alte modalități prin care vârstnicii din Miroslava vor putea fi ajutați.

Un alt aspect important vizat de centrul de bătrâni este prevenirea sau reducerea riscului de abandon și abuz asupra persoanelor în vârstă

https://adevarul.ro/stiri-locale/iasi/centru-de-zi-pentru-batranii-din-miroslava-2296264.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here