Acasă Sediul central Călătorii prin bucătăriile lumii – Rețete culinare în Târgul Iașilor

Călătorii prin bucătăriile lumii – Rețete culinare în Târgul Iașilor

53
0

21 maiZiua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare

Vineri, 21 mai 2021, de la ora 09.00, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași organizează online pe zoom o nouă activitate: Călătorii prin bucătăriile lumii, de această dată despre 21 maiZiua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare – Rețete culinare în Târgul Iașilor.

În anul 2002, la inițiativa Organizația Națiunilor Unite pentru Știință și Cultură s-a stabilit ca în fiecare an la data de 21 mai să fie celebrată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare.

Directorul general al UNESCO în acea perioadă, doamna Irina Bokova, menționa: „Având la bază drepturile omului, UNESCO este de părere că diferenţele şi diversitatea noastră ne fac mai puternici şi că respectarea diversităţii culturale este esenţială pentru promovarea dialogului intercultural, dezvoltare durabilă şi pace”.

Iașul a fost de-a lungul secolelor un oraș cosmopolit, recunoscut pentru diversitatea sa lingvistică, culturală și pentru capacitatea de a asigura un spațiu de dialog și dezvoltare a relațiilor interumane. Alături de noi vor fi partenerii bibliotecii de la: Comunitatea Elenă Iaşi, Filiala Uniunii Elene din România, Federația Comunităților Evreieşti din România – Cultul Mozaic – Comunitatea Iași, Institutul Francez din România – Iași, Chocolateria L`Artisan, Uniunea Polonezilor din România – Filiala Iași, U.A.R. – Uniunea Armenilor din România – Sucursala Iași.

Elevii de la clasa de turism și produse alimentare de la Colegiul Tehnic „Ion Holban” coordonați de către prof. Adriana Băiceanu și elevii de la clasa pentru tehnicieni analize produse alimentare de la Liceul Tehnologic „Petru Poni” Iași, coordonați de către prof. Ersilia Coșbuc propun să aflăm câteva rețete ale minorităților din Iași: evrei, greci, lipoveni, armeni, poloni, francezi.

Acestă întâlnire se desfășoară în cadrul proiectului Provocările Culturii, care își propune să faciliteze contactul elevilor de liceu cu diverse zone ale culturii și interconectarea lor, prin expoziții, ateliere și seminarii și prin  cunoașterea și aprofundarea acelor cărți din bibliotecă care dezvoltă tema propusă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here