Acasă Sediul central Călătorii prin bucătăriile lumii. 21 mai – Ziua mondială pentru diversitate...

Călătorii prin bucătăriile lumii. 21 mai – Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare. Rețete culinare în Târgul Iașilor (Workshop)

16
0

Vineri, 21 mai 2021, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a organizat online pe platforma Zoom, workshop-ul: „Călătorii prin bucătăriile lumii”, de această dată despre – 21 mai – Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare – Rețete culinare în Târgul Iașilor.

În spiritul păcii meselor rotunde propunem, până la mesele fizice, o masă imaginară, la care rețetele culinare în Târgul Iașilor să ne asigure un cadru propice unor discuții calde și fructuoase.

Elevii de la clasa de turism și produse alimentare de la Colegiul Tehnic „Ion Holban”, coordonați de prof. Adriana Băiceanu și elevii de la clasa pentru tehnicieni analize produse alimentare de la Liceul Tehnologic „Petru Poni” Iași, coordonați de prof. Ersilia Coșbuc au prezentat rețete ale minorităților din Iași: evrei (știucă umplută – ghefilte fisch și colțunași cu cartofi – varenichis), greci (prtokalopita), lipoveni (blinî – clătite cu urdă și brânză), armeni (orez tradițional cu tăiței), poloni (pierogi – colțunași umpluți cu diferite umpluturi, există un festival la Varșovia), francezi (tradiționala pâine cu ciocolată – pain au chocolat), bomboane, trufe și fantezii de la Chocolateria L`Artisan.

Alături de noi au fost partenerii bibliotecii de la: Federația Comunităților Evreieşti din România – Cultul Mozaic – Comunitatea Iași, doamna Martha Eșanu, de la Comunitatea Elenă din România Filiala Uniunii Elene Iaşi, doamna Athina Tsavea, de la Institutul Francez din România – Iași, domnul Olivier Dumas, de la Uniunea Polonezilor din România – Filiala Iași, domnul Dariusz Kasprzyk, de la U.A.R. – Uniunea Armenilor din România – Sucursala Iași domnișoara Ștefana Agop, care au luat cuvântul, ne-au ajutat în alegerea rețetelor specifice și nu în ultimul rând Chocolateria L`Artisan care ne-au susținut prin prezența călduroasă.

Mulțumim participanților care au readus imaginativ savoarea unei mese luminoase și plină de voie bună, prin informațiile inedite furnizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here