La iniţiativa Consiliului Europei şi a Uniunii Europene, sunt marcate, începând cu anul 1992, Zilele Europene ale Patrimoniului (ZEP) – 21 septembrie.
Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, în colaborare cu Biblioteca Academiei Române – Filila Iași, a desfășurat, în data de 20 septembrie 2024, manifestarea cu caracter științific: Biblioteca – Spațiul Cultural Performativ, Patrimoniu, Tezaur al Umanității, la sediul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Iași. Au fost prezenți elevi de liceu de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iași, Colegiul Economic Administrativ Iași și alți invitați interesați de tematica activității pe plan european: “Coridoare culturale, trasee europene ale obiectivelor de patrimoniu” .
Tinerii liceeni au făcut cunoștință prin alocuțiunile susținute de dr. Vali Mihuleac și șef Serviciu, Laura Mocanu de la Biblioteca Academiei Române, Filiala Iași precum și bibliograf, Elena Zanet de la Biblioteca Județeană Iași cu toate informațiile specifice privind prezervarea, promovarea patrimoniului cultural dar și în ceea ce privește bunurile culturale, mobile de patrimoniu (carte). În contextul cultural european, instituţiile de cultură din România fac cunoscute publicului tânăr moștenirea culturală ce se regăsește în colecțiile speciale ale unei biblioteci și dezvoltă caracterul incluziv care merită să fie studiat sistematic, mai ales la nivel academic. Astfel, elevii au reflectat cu responsabilitate asupra modului în care putem identifica și proteja patrimoniul cultural, au vizitat curioși spațiul bibliotecii şi au formulat întrebări despre publicațiile cuprinse în expoziția “Cărți de Patrimoniu din Biblioteca Academiei Române, Filiala Iaşi” organizată de colegii noștri pentru acest moment al Zilelor Europene ale Patrimoniului.
În prelegerea susținută de dr. Iulian Marcel Ciubotaru (Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescuˮ Iași), care a prezentat „Un manuscris inedit de muzică psaltică din veacul al XIX-leaˮ, autorul a valorificat o piesă aflată într-o colecție particulară, un antologhion psaltic copiat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și care a aparținut preotului Gheorghe Cojocaru, paroh la biserica cu hramul Sf. M. Mc. Gheorghe din localitatea Scânteiești, fostul județ Covurlui. Deosebit de interesant din punctul de vedere al însemnărilor (poate fi considerat o mică cronică de familie), analiza acestui manuscris complet necunoscut a permis o întoarcere în timp, o incursiune în istoria unei familii de preoți din zona Covurlui și o analiză a muzicii bisericești psaltice, așa cum era cunoscută și practicată în veacul al XIX-lea. Redarea audio, în finalul prezentării, a unui fragment din acest manuscris, a constituit un emoționant omagiu adus copistului și, desigur, proprietarului inițial.
Mulțumim invitaților, publicului și colegilor noștri de la Biblioteca Academiei Române, Filiala Iași!