Acasă Sediul central Atelierul de Lectură: BOOK-uria Lecturii: 100 de Povești Nemuritoare

Atelierul de Lectură: BOOK-uria Lecturii: 100 de Povești Nemuritoare

57
0

Proiect: VACANȚA CREATIVĂ ON-LINE 2020

Atelierul de Lectură:

BOOK-uria Lecturii: 100 de Povești Nemuritoare

(ediția a IV-a)

 

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași ne invită să ascultăm povești on-line în parteneriat cu Asociația ROIS (Ready to Open Intercultural Spaces) Iași în cadrul Atelierelor de Vacanță Creativă on-line 2020.

În ultimul Atelier de Lectură: BOOK-uria Lecturii: 100 de Povești Nemuritoare din această vară vom prezenta Chirița în voiaj” de Vasile Alecsandri. în interpretarea deosebită a talentaților: coordonatorul psiholog Nicoleta EMACU și Adrian Mîrzac al Asociației ROIS Iași.

Ion Negoițescu, redactor al Cercului literar de la Sibiu, poet, critic și istoric literar român spunea: „Alecsandri nu este numai un deschizător de drumuri ci primul nostru scriitor complet, cu o operă demnă de a fi menținută real și nu doar ipotetic, în toate cele trei compartimente ale ei: poezie, teatru, proză.”

Poetul, prozatorul, dramaturgul Vasile Alecsandri (21 iulie 1821 – 22 august 1890) de la a cărui trecere în eternitate s-au împlinit zilele acestea 130 de ani fondează împreună cu Mihail Kogălniceanu revista „Dacia Literară” unde publică prima lui scriere în proză: „Buchetiera de la Florența”.

„Seria de piese de teatru al căror personaj principal este Chirița, critică societatea și moravurile ei, o știm cu toții, dar dacă ar fi să vorbim strict despre aceasta, ar trebui să fim drepți cu ea și să n-o considerăm un personaj facil. E-adevărat că în literatura noastră există personaje feminine rafinate și complexe, însă Chirița are un farmec nemuritor”, a spus pentru „Adevărul”, prof. Teodora Spînu, secretar literar al Teatrului „V.I.Popa” Bârlad.

În fiecare din cele patru piese ale lui Alecsandri (Chirița în Iași sau două fete și-o neneacă – 1850, Chirița în provinție – 1855, Chirița în voiagiu – 1865 și Chirița în balon – 1875) se regăsesc replici antologice.

Psihologul Nicoleta Emacu și artistul vizual Adrian Mîrzac demonstrează încă o dată talentul de actori, regizori, scenaristi, montaj film, abilitățile artistice de a fi aproape cu vorba meșteșugită de ceilalți, cu dragoste și implicare pentru arta lecturii și a textului scris de acest mare dramaturg român, Vasile Alecsandri.

 

Link-ul de unde puteți accesa și împrumuta opera scrisă de Vasile Alecsandri din fondul de carte al bibliotecii:

 

VASILE ALECSANDRI

[https://bjiasi.ebibliophil.ro/cauta?q=VASILE+ALECSANDRI ]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here