Acasă Sediul central Atelier de educație muzeală și literară – Cărți vechi și noi, la...

Atelier de educație muzeală și literară – Cărți vechi și noi, la Muzeul Literaturii Române Iași

17
0
Vineri, 13 mai 2022, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași prin reprezentanții săi, bibliografii Dumitru Șerban și Elena Zanet au fost invitați să vorbească tinerilor prezenți la Muzeul Literaturii Române Iași – Casa Muzeelor.
Atelierul de educație muzeală și literară dedicat cărții de patrimoniu a fost realizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași și Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași. În prima parte a activității s-a desfășurat o prezentare structurală a cărții: importanța și semnificația cărții în context contemporan, detaliile tehnice ale cărții, exemplificările ce au fost de mare impact pentru elevii clasei a XI-a C de la Colegiul Național ,,Garabet Ibrăileanu’’ Iași (profesor îndrumător: Carmen Deleanu; cadru coordonator la nivelul școlii: bibliotecar Ines Toader).
Cultura unui om se formează, în primul rând prin lectură. Funcțiile cărții sunt diverse și multiple: Cartea – obiect cultural, care educă și influențează modul de gîndire, îi motivează să creeze şi uneori, le modelează destinul; odată cu apariţia cărților, o mare parte a funcţiei de transmitere a valorilor și modelelor culturale, de formare a gândirii și a comportamentului au fost preluate de cărți; astăzi, prin mesajul operelor scrise circulă și se fixează normele de comportament general acceptate ale societății; cartea satisface astfel, nevoile oamenilor și a societăţii de perpetuare a valorilor acceptate; cartea acționează ca o „instituție a democratizării culturale”; oferă un set de roluri sociale și un vocabular simbolic; este o forță conservatoare și inovatoare, stabilizatoare și dinamizatoare, păstrătoare a unor valori tradiționale și generatoare de noi valori; cartea – elementul central al creării unui psihic sănătos, a unei culturi generale; și, de multe ori copiii, fiind lipsiţi de cărţi, încearcă să comunice prin intermediul calculatorului şi în loc de un sfetnic înţelept, cum este cartea, primesc o avalanşă de informaţie inutilă, ba chiar periculoasă.
Expertul restaurator al Muzeului Literaturii Române Iași, Maria Nimerciag a prezentat participanților caracteristicile individualizatoare ale unui volum de patrimoniu și le-a dezvăluit secretele și ingredientele conservării și restaurării unei cărți de patrimoniu. Activitatea s-a încheiat cu o vizită la Muzeul Literaturii Române și Muzeul Poezie(i), unde tinerii elevi de la atelier au putut admira volume de patrimoniu și au cunoscut în mod direct modalitățile de expunere și protejare a cărții.
Mulțumim pentru invitație colegilor de la Muzeul Literaturii Române Iași, în special educatoarei muzeale, Iunia-Maria Ștefan pentru o activitate plină de inspirație – conexiune și intercunoaștere – angajament și deprinderi literare !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here