Acasă Sediul central Apariții editoriale prin Programul CENTENAR

Apariții editoriale prin Programul CENTENAR

27
0

În cadrul unor manifestări desfășurate marți, 11 decembrie 2018, la Chișinău, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, joi, 13 decembrie 2018, la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani, și la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a prezentat trei recente apariții editoriale finanțate de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Programul CENTENAR: 100 de cărți de acum 100 de ani, la Iași (volum avându-l autor pe Constantin Dram), 100 de ani de grafie românească (coordonator, Constantin Acozmei) și Unirea din 1918 în presa din regiunea Moldovei (ediție îngrijită de Diana Vrabie). Cele trei manifestări au fost moderate de Dan Doboș, director al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași, care a făcut câteva precizări despre ansamblului proiectului prin care Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a omagiat Centenarul Unirii. Cele trei apariții editoriale surprind aspecte care definesc mediul cultural ieșean premergător Marii Uniri, momente pregătitoare ale Unirii de la 1918 ilustrate în presa vremii sau aspecte privind reformele ortografiei în spațiul românesc în ultima sută de ani.

În cadrul prezentării de la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Constantin Dram a pus în evidență noutatea proiectului său de a aduce sub ochii cititorului de astăzi 100 de titluri editate la Iași acum o sută de ani, punând în lumină atât efervescența intelectuală a Iașului de atunci, cât și aspecte care subliniază ținuta grafică a cărților. Publicistul Alexandru Corduneanu a insistat pe contribuția esențială la reconstituirea etapelor istorice premergătoare Unirii Basarabiei cu România atât de bine evidențiate de volumul realizat de Diana Vrabie, volum care redă o parte semnificativă a articolelor de opinie din presa basarabeană favorabilă Unirii. În cuvântul său, Diana Vrabie a reliefat rolul presei în înfăptuirea Marii Uniri, a amintit numele unor patrioți consecvenți precum Onisifor Ghibu, Pan Halipa, Nicolae Alexandri, Simion Murafa. În cadrul celor trei manifestări, Bogdan Mandache a prezentat volumul 100 de ani grafie românească insistînd pe eforturile unificării grafiei românești după anul 1918, pe reformele din 1953 și din 1993, cât și pe controversele  stârnite de aceasta din urmă, amplu exemplificate în volum prin articole publicate în cotidianul „Evenimentul” și în revista de cultură „Cronica”.

Pentru reușita celor trei manifestări adresăm sincere mulțumiri partenerilor noștri: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”  Chișinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” Chișinău, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here