Acasă Sediul central Alte două proiecte ale Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” din Iași au primit...

Alte două proiecte ale Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” din Iași au primit finanțare de la Comitetul Interministerial pentru Centenar

88
0

Comitetul Interministerial pentru Centenar a aprobat vineri, 6 iulie 2018, 350 de proiecte/manifestări/acțiuni, cu o valoare totală de 50.055.165 lei, dintre care 86 ale autorităților și instituțiilor publice centrale, în sumă totală de 16.896.865 lei, și 264 ale unităților administrativ-teritoriale, cu o valoare totală de 33.158.300 lei.

 

Biblioteca Județeană Iași a primit finanțare pentru editarea a două publicații:

 

 „100 de cărți de acum o sută de ani, la Iași” – volum care pornește de la peste o mie de titluri, aflate în depozitele bibliotecii noastre, în cele de la BCU Iași, de la BCU Cluj, de la Biblioteca Academiei. Selecția finală se oprește la 100 de titluri editate la Iași între 1900-1918, din toate genurile și speciile, dintre care unele sunt direct legate de ceea ce se va întâmpla în anul 1918. Albumul vizează următoarele aspecte: o descriere extinsă a cărții respective (importanța ei, condiții de editare/ tipărire, date despre autor, referințe minimale), o introducere de imagini scanate (pagini de titlu, dedicații, pagină de prefață, vignete, hedere, erate, anexă, planșe, fotografii etc.) alte elemente care ajută la cunoașterea istoriei cărților de la Iași din primele două decenii ale secolului XX. În cele aproximativ 400 de pagini, cititorul va avea ocazia să cunoască un fel de carte de vizită sui-generis a unui Iași de acum 100 de ani, care încearcă să bucure atât ochiul, prin sugestii grafice, cât și intelectul, prin oferirea unor informații de gen, mai mult sau mai puțin cunoscute. Coordonatorul proiectului este cercetătorul Constantin Dram.

 

 „100 de ani de grafie românească” – o lucrare care își propune să sintetizeze modul în care s-a modificat grafia limbii române în decursul ultimei sute de ani.

 

Reamintim faptul că la prima întâlnire a Comitetului Interministerial pentru Centenar, care a avut loc pe data de 23 aprilie 2018, Biblioteca Județeană Iași a primit finanțare pentru alte două: „Ciclul de Conferințe Centenar” (zece conferințe vor fi susținute de personalități ale mediului academic ieșean și național și se vor desfășura în bibliotecile comunale din județul Iași, în perioada iulie-decembrie 2018) și editarea volumului-antologie de texte de opinie din ziarele și revistele publicate în anul 1918 „Unirea din 1918 în presa din regiunea Moldovei”.

 

Fișierul ce conține lista de proiecte aprobate pe 6 iulie poate fi descărcat de următorul link: http://www.cultura.ro/proiecte-aprobate-de-comitetul-interministerial-pentru-centenar-cadrul-reuniunii-de-vineri-6

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here