Acasă Sediul central Alexandru Macedonski – poetul rondelurilor si al nopților

Alexandru Macedonski – poetul rondelurilor si al nopților

22
0

Pe 14 martie se împlinesc 167 de ani de la nașterea lui  Alexandru Macedonski, cel ce și-a pus amprenta inconfundabila asupra simbolismului românesc – poetul rondelurilor si al nopților.

Până în 1890 Macedonski a scris poeme ample, de factură romantică, cu versuri lungi și cu un pronunțat caracter satiric, ca de exemplu ciclul Nopților, caracterizat și printr-un abundent retorism romantic, inspirat din volumul Nopțile al poetului romantic francez Alfred de Musset.

După 1890 lirica lui Alexandru Macedonski trece printr-un proces de esențializare. În această perioadă scrie Rondelurile; discursul liric este rezultatul unui efort de sinteză și se bazează pe o metaforă concretă. Poetul renunță la retorismul primei etape, poezia devenind sugestie și muzicalitate. Spre exemplu, acum scrie Rondelul rozelor ce morRondelul apei din grădina japonezuluiRondelul crinilorRondelul lucrurilor.

Macedonski este unul dintre puținii autori români de rondeluri. Spre sfârșitul vieții a scris celebrele cicluri Rondelurile pribegeRondelurile celor patru vânturiRondelurile rozelorRondelurile Senei și Rondelurile de porțelan. Cele cinci cicluri au fost publicate în volumul postum Poema Rondelurilor (1927).

A publicat un volum de versuri în limba franceză intitulat Bronzes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here