Acasă Sediul central 9 și 10 mai în Istoria României

9 și 10 mai în Istoria României

42
0

Deși distanțarea socială este recomandată în această perioadă, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași își dorește să fie în contact permanent cu elevii și profesorii, cu care de-a lungul timpului a desfășurat numeroase proiecte și activități interesante.

Vineri, 8 mai 2020 am demarat acțiunea „Zoom-zăiala”! Ne-am întâlnit în spațiul virtual cu elevi și profesori pentru a detalia evenimentele pe care le celebrează România în datele de 9 și 10 mai:
– ziua proclamării Independenţei României, la 9 mai 1877 rămâne în istorie ziua în care România a scăpat de sub dominația turcă. Independenţa a fost recunoscută apoi de puterile europene.
– al doilea eveniment – 9 mai 1945, ziua în care Aliaţii din cel de-al Doilea Război Mondial, printre care și România au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria omenirii.
în fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care se propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.

Data 10 mai are de asemenea o semnificatie triplă.

10 Mai 1866 – Carol I devine domnitor al Romaniei.
10 Mai 1876 – statul român își oficializează Independența
10 Mai 1881 – România devenea Regat.

Din anul 1867 până în 1947 pe data de 10 mai românii au sărbătorit Ziua Națională a României.
Reprezentanții bibliotecii au adus în prim plan o parte din cărțile care descriu evenimentele amintite.

Elevii clasei a IX a E de la Colegiu Tehnic „Ion Holban” Iași, coordonați de profesor Adriana Băiceanu au prezentat date legate de Uniunea Europeană și un scurt fragment din declarația ministrului Afacerilor de Externe, Robert Schuman, (inspirat şi elaborat în cea mai mare parte de Jean Monnet), prin care se propunea „producţia franco-germană de cărbune şi oţel sub o Înaltă Autoritate comună”. Această organizaţie era deschisă participării și altor ţări europene.
Elevii clasei a IV-a A de la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași coordonați de profesor-învățător Cristina Alexa ne-au invitat la o călătorie virtuală în statele Uniunii Europene. Copiii au descris în română, italiană, spaniolă, engleză, franceză și alte limbi, țara aleasă pentru evocare și au avut desene, cântecele, preparate culinare, poezii, modele vestimentare și alte lucruri pentru călătoria imaginară… și nu numai, toate specifice statelor Uniunii.
Activitatea s-a desfășurat în mediul online. Mulțumim tuturor participanților pentru pregătirea, răbdarea și aplauzele finale!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here