Acasă Sediul central 5 iunie – Ziua Mondială a Mediului: concurs de degustare de apă

5 iunie – Ziua Mondială a Mediului: concurs de degustare de apă

34
0

IMG_5618

Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” a marcat astăzi, 5 iunie 2015, Ziua Mondială a Mediului printr-un inedit concurs de degustare de apă, organizat în parteneriat cu SC ApaVital SA Iași, la Stația de tratare a apei „Chirița” din zona Dancu (Iași), aflată în administrarea operatorului de apă ieșean.

Înainte de desfășurarea concursului, concurenții (22 de elevi din clasele a IX-a și a XI-a, profil „Resurse naturale și protecția mediului”, de la Liceul Tehnologic „Petru Poni” din Iași) și profesorii coordonatori (Sorina Andriev și Daniela Roca), au beneficiat de un tur ghidat al Stației de tratare a apei.

Informațiile de specialitate au fost oferite de șeful stației, dr. ing. Dan Popovici, care a prezentat pe rând: Stația de pompare a apei (sistemul de filtrare a apei; tipuri de apă potabilă; ph-ul optim al apei; ce este cărbunele activ; care sunt sursele de apă din zona Iașului); Stația de filtrare a apei (aici am aflat cum se filtrează apa și care sunt etapele filtrării: 1.barbotarea (sau aerarea); 2.fluidizarea (aer+apă); 3.spălarea propriu-zisă (care se realizează numai cu apă) și 4.decantorul de recuperare. Am mai aflat că întreg procesul de filtrare a apei durează cca. 20 de minute.

La final a fost vizitat Laboratorul central, tot aici având loc concursul și premierea câștigătorilor.

Organizatorii au pregătit cinci carafe cu apă: patru conțineau diferite sortimente de apă îmbuteliată plată și una „apă de la robinet”.

Degustarea probelor s-a făcut printr-o evaluare comparativă: elevii au primit fișe de observare în care și-au notat impresiile vizuale, olfactive și gustative și, ținând cont de cele trei caracteristici, trebuiau să identifice apa produsă în Stația de tratare „Chirița”. 9 dintre cei 22 de participanți au reușit să identifice apa care provenea din sursa „Chirița”.

În ordinea punctajului obținut, clasamentul este următorul:

Locul I: Rotariu Alexandra, Creangă Sorin, Caraiman Andreea, Lădan Bianca Cristina, Babă Evelina, Melnic Bianca, Duzinschi Andreea, Luchian Tania, Răileanu Alexandra.

Locul II: Cojocari Sebastian, Butnariu Cristiana.

Câștigătorii au primit diplome și premii constând în obiecte promoționale (tricouri, șepci, căni etc.), iar din partea Bibliotecii, publicații pe teme de ecologie și protecția mediului.

Felicitări concurenților și profesorilor.

Mulțumim partenerilor: SC ApaVital SA Iași și Liceului Tehnologic „Petru Poni” Iași.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here