Acasă Sediul central 2 Februarie 2022 – Ziua Mondială a Cititului cu Voce tare (World...

2 Februarie 2022 – Ziua Mondială a Cititului cu Voce tare (World Read Aloud Day) – „Povestea Domnului Vulpoi”

209
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” din Iași marchează Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare (World Read Aloud Day) prin susținerea unor sesiuni publice de lectură cu scopul de a încuraja cititul în familie, la școală sau la bibliotecă. Evenimentul se desfășoară sub umbrela asociației non-profit LitWorld.

Sesiunea de lectură va începe la ora 10,00 pe 2 februarie 2022 – platforma zoom unde ne vom întâlni cu copii/elevi de la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași și Școala Primară “Gh. Asachi” Iași care iubesc cartea, teatrul, păpușile și veselia. De ce spun asta? Pentru că va fi alături Irina Olariu, co-fondator al Clubului „Tineri de Succes” Iași.

„Povestea Domnului Vulpoi” este realizat și regizat (cu păpuși concepute și costume create de Irina Olariu), montată de Irina Olariu, scenariul fiind o adaptare după “Aventurile lui Peter Iepurașul” de Beatrix Potter care se regăsește în colecțiile bibliotecii noastre la următorul link: (https://bjiasi.ebibliophil.ro/mon/aventurile-lui-peter-iepurasul-povesti-bn3vq14b/ ), iar interpretarea impecabilă și creativă este asigurată de coordonatorul și actrița amator, Irina Olariu.

Cartea „Aventurile lui Peter Iepuraşul” a înregistrat un succes enorm, aflându-se în topul celor mai bine vândute cărţi din toate timpurile. Volumul a fost tradus în peste 35 de limbi şi a fost vândute 45 de milioane de exemplare din toate ediţiile cărţii.

 

Organizația LitWorld a fondat World Read Aloud Day (WRAD) – Ziua Mondială a Cititului cu voce tare în 2010, deoarece consideră că cititul are o putere aparte, specială.

2 Februarie 2022 este a treisprezecea zi mondială anuală de citire cu voce tare, chiar dacă în mediul online, facem literația un pic mai accesibilă tuturor copiilor/elevilor noștri, nu doar celor care ar fi putut citi și înțelege pe cont propriu. Cititul cu voce tare face educația mai echitabilă, permițând tuturor minților prezente în clasă să audă, să interpreteze și să interacționeze cu literatura de calitate – până și într-o carte ilustrată.

            De Ziua Mondială a Cititului cu voce tare, oamenii de pe tot globul citesc cu voce tare și împărtășesc povești pentru a arăta că, dreptul la alfabetizare aparține tuturor oamenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here