Marți, 15 februarie 2022, de la ora 09.00, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași, va desfășura activitatea: „Lectură din istorie”. În luna aprilie a acestui an se împlinesc 145 de ani de la începuturile Războiului pentru cucerire Independenței României, iar în cadrul întâlnirilor care celebrează Ziua Națională a Lecturii, vom pune accentul pe acest important eveniment istoric, citind din scrieri care definesc momentul.
Elevii și profesorii vor asculta fragmente lecturate de profesor pensionar Delia Sârbu, după ce vor asculta câteva explicații legate de acest eveniment și vor viziona un scurt metraj reprezentativ.
Marți, 15 februarie 2022, de la ora 10.00, elevii și profesorii de la Școala Gimnazială „Ion Neculce” Iași, vor participa la activitatea „Lecturi din legende și basme” tot în cadrul întâlnirilor care celebrează Ziua Națională a Lecturii. În anul în care aniversăm 145 de ani de la Războiul de Independență copiii, vor asculta povești din „Legendele și basmele românilor” culese de Petre Ispirescu, care vorbesc despre eroism și patriotism, citite de către bunicii de la Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva”, Copou, Iași, după ce vor audia aceleași explicații de care am vorbit anterior.
Vom revedea imagini ale picturilor, desenelor și fotografiilor semnate de cei care şi-au propus să fie alături de ostaşii români şi au redat cu măiestrie evenimentele din război: George Demetrescu Mirea, Sava Henţia, Carol Popp de Szathmari şi Nicolae Grigorescu, însoțite de recitarea poeziilor scrise de Vasile Alecsandri, adunate într-un scurt metraj realizat de către elevii și profesorii de la Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” Iași.
Marți, 15 februarie 2022, de la ora 12.00, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi, alături de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Asociația Art Civica, Teatro Blu și Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, vor participa la atelierul „Lectura creativă”.
Importanța lecturii în multiplele sale valențe ne va fi descoperită cu concursul: prof. univ. dr. Anca Doina Ciobotaru, lector univ. dr. Mihaela Ciofu, lector univ. dr. Emanuel Florentin și asist. univ. dr. Alice Ioana Florentin. Elevii de liceu vor putea descoperi posibilitățile de interpretare a unui text prin lecturare astfel încât să putem pune în valoare abilitățile de comunicare, de dezvoltare a inteligenței emoționale, stimă de sine și identitate motivațională.
Această ultimă întâlnire care va demonstra indubitabil importanța lecturii, va fi activitatea pilot din cadrul unui proiect mai amplu, care va avea ca scop desfășurarea și observarea beneficiilor: Teatrului – Lectură.
Manifestarea se desfășoară în cadrul evenimentelor care celebrează Ziua Națională a Lecturii.
A fost o activitate foarte interesantă! Mulțumim!