Acasă Sediul central 1 februarie 2018 – Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare

1 februarie 2018 – Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare

753
0

World Read Aloud DayZiua Mondială a cititului cu voce tare se sărbătoreşte în acest an pe 1 februarie. Organizată de către LitWorld, Ziua Mondială a cititului cu voce tare este un eveniment global la care participă milioane de oameni din peste 100 de țări și are menirea de a încuraja copiii, tinerii și adulții din întreaga lume să celebreze puterea cuvintelor și pentru a arăta că dreptul la alfabetizare aparține tuturor oamenilor. Sesiunile de lectură organizate în această zi transmit copiilor lumii că au dreptul de a citi, de a scrie și de a-și împărtăși poveștile.

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași participă la acest eveniment pentru al patrulea an, prin organizarea unor sesiuni de lecturi publice, demersul fiind sprijinit de cadre didactice, părinți, bunici și specialiști, scopul fiind de a încuraja lectura în rândul copiilor și de a promova cititul împreună – în familie, la școală sau la bibliotecă. Cele patru sesiuni au fost programate după categorii de vârstă și se vor desfășura joi, 1 februarie 2018, după cum urmează:

 

Secția Împrumut pentru Copii va găzdui trei sesiuni de lectură care vor fi susținute de actrița Luiza Cupceac și tineri actori de la Școala de Teatru ProfessArt Iași. Orele de începere sunt 10.00 și 11.00 pentru categoria de vârstă 4 – 6 ani, iar de la ora 12.00 sunt așteptați copiii de 7 – 8 ani. Vor da viață personajelor din cărți studentele Ilinca Minea şi Paula Vrânceanu. Atmosfera va fi completată de animatorii Anastasia Costin, Răzvan Bujor şi George Guşuleac. Sunt nerăbdători să-i asculte preșcolarii de la Grădinița „Sf. Sava” și elevii clasei I de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”.

 

Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare va fi sărbătorită și la Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva” din Copou (Str. Codrescu nr. 6). Astfel, de la ora 10.00, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi”, Asociația Afect, Căminul pentru persoane vârstnice „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, Colegiul Tehnic „Ion Holban”, Școala Gimnazială „Ion Neculce” în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași organizează o sesiune de lectură la care au fost invitate să citească actrița Ana Hegyi de la Ateneul din Iași și lector univ. dr. Dumitriana Condurache de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași. Cartea aleasă este „Basme terapeutice pentru copii, adolescenți și părinți”, scrisă de Sempronia Filipoi.

Elevii de la cele două instituții de învățământ, coordonați de profesorii Gabriela Vrabie, Viorica Manolache, Irina Frunză și Marilena Spiridon, alături de seniori, vor descoperi beneficiile cultivării cititului împreună de la psihologul Beatrice Moldovanu.

 

Citim împreună atunci când una sau mai multe persoane se alătură unei alte persoane care citește cu voce tare, ascultă, privesc, își imaginează și se implică în poveste fiecare în felul lui, dar toți împreună. Cititul împreună se poate practica de către mame și bebeluși, tătici cu copii, bunici și nepoți, unchi cu nepoței, surori și frați. De un mare succes se bucură și lectura împreună între educatoare și copii, profesori și elevi, asistente și pacienți, asistenți sociali și beneficiari, bone și bebeluși, copii și lideri în tabere, prieteni.

Pentru mai multe informații despre World Read Aloud Day, accesați http://www.litworld.org/.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here