Acasă Simone van der  Vlugt, Albastrul din miez de noapte

Simone van der  Vlugt, Albastrul din miez de noapte

În Olanda secolului al XVII-lea, o tânără văduvă dintr-un sat pierdut printre poldere se luptă să-şi împlinească visul dintotdeauna: acela de a-şi câştiga traiul pictând. După moartea misterioasă a soţului, Catrijn vinde toate lucrurile din gospodărie şi pleacă să-şi încerce norocul la oraş. Astfel, ajunge în Amsterdam şi în cele din urmă în Delft, unde reuşeşte să obţină o slujbă ca ajutor de pictor într-un atelier de ceramică. Viaţa lui Catrijn pare să-şi fi găsit făgaşul, mai ales atunci când proprietarul atelierului, cucerit de frumuseţea şi talentul ei, o cere în căsătorie.

Dar secretele întunecate ale trecutului o urmăresc pretutindeni, năruindu-i orice speranţe într-un viitor fericit. O frescă a Epocii de Aur a Olandei, Albastrul din miez de noapte zugrăveşte cu o veridicitate fascinantă perioada de înflorire a atelierelor de ceramică din Delft şi a picturii unor mari maeştri precum Rembrandt şi Vermeer, dar şi traiul de zi cu zi al olandezilor sau epidemia de ciumă care a decimat populaţia.

Specialiștii de la „Publishers Weekly” (revistă americană de știri comerciale săptămânală, destinată editorilor, bibliotecarilor, librăriilor și agenților literari), despre roman, suțin: „Plasat în anul 1654 are în fundal portretul captivant al Olandei aflate la apogeul puterii sale economice şi artistice”, iar  cei de la „Washington Independent Review of Books” afirmă că – „Povestea se desfăşoară într-un peisaj presărat cu canale, străzi înguste şi poldere tipic Olandei. Backgroundul istoric este pictat cu o tuşă uşoară, iar drama lui Catrijn se dovedeşte încântător de universală”.

Simone van der Vlugt (n. 1966, Hoorn) este una dintre cele mai îndrăgite scriitoare olandeze contemporane. Pasionată de scris încă din copilărie, a trimis primul manuscris la o editură la vârsta de treisprezece ani. A debutat în 1995, cu un roman istoric despre vrăjitoare, Talismanul, care s-a bucurat de mare succes. A publicat mai multe thrillere, un ciclu de romane poliţiste ce o are în centru pe detectiva Lois Elzinga şi care a stat la baza serialului Lois (2018), romane istorice, dar şi cărţi pentru copii. Mare parte dintre acestea au fost traduse în mai multe limbi.

Detalii despre carte aici.