Acasă Salman Rushdie, Harun și Marea de povești

Salman Rushdie, Harun și Marea de povești

Apărut în 1990, Harun și Marea de Povești este istoria micului Harun Khalifa și a tatălui său, Rasid, de profesie povestitor. Asemenea unui basm transpus în zilele noastre, romanul de față amestecă, precum un puzzle, cărticele hazlii și desene animate, secvențe din Războiul stelelor și chiar inscripții de pe panourile care flanchează autostrăzile din Cașmir. De o simplitate și o prospețime cuceritoare, Harun și Marea de Povești este o poveste modernă pentru copii și adulți, plină de savoarea lumii orientale a celor O mie și una de nopți, al căror personaj îndrăgit, faimosul calif Harun al Rasid, revine la viață în ipostaza inedită a unui băiețel înzestrat cu cea mai mare comoară a lumii: imaginația.

Imediat după apariția romanului, pentru cei interesați, redactorii de la India Today (rețea de televiziune în limba engleză de 24 de ore cu sediul în Noida, Uttar Pradesh, care poartă știri, actualități și programare de afaceri în India) aveau să susțină că „îi va incinta deopotrivă pe copii și pe adulți, pentru că oferă mai multe paliere de lectură: se poate citi ca o parabolă, ca un joc al închipuirii, ca o carte de aventuri, ca o alegorie și, în cazul celor obsedați de actualitate, ca o apărare lirica a crezului artistic al lui Rushdie”.

Salman Rushdie s-a născut în Bombay (azi Mumbai), în anul 1947. La vârsta de treisprezece ani a plecat în Anglia, unde a studiat istoria la prestigiosul King’s College din Cambridge. După absolvire s-a mutat la Karachi, în Pakistan. A avut o scurtă şi nefericită experienţă în televiziune, după care s-a întors în Anglia, unde şi-a construit o carieră de scriitor profesionist. A debutat în 1975, cu Grimus, dar romanul care l-a impus definitiv a fost Copiii din miez de noapte (1981), distins în acelaşi an cu Booker Prize şi cu The Booker of Bookers în 1993. I-au urmat romanele Ruşinea (1983), Versetele satanice (1988), pentru care a fost condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini în 1989, Ultimul suspin al Maurului (1995), Pământul de sub tălpile ei (1999), Furie (2001), Shalimar clovnul (2005), Seducătoarea din Florenţa (2008), Doi ani, opt luni şi douăzeci şi opt de nopţi (2015), Casa Golden (2017) şi Quichotte (2020).

Mai multe despre carte AICI.