Acasă Russell Banks, Deriva continentelor

Russell Banks, Deriva continentelor

„Așadar, obiectivele acestei cărți ar fi sabotajul și subversiunea”, cu aceste cuvinte autorul romanul Deriva continentelor, apărut le Editura Univers din București, în anul 2007. Cartea a aparut în anul 1985, iar acțiunea sa se petrece între 1979 și 1981, însă prin, dacă doriți, nespectaculosul tragic al celor povestite, rămâne la fel de relevantă astăzi ca și atunci. Semnul unui adevarat clasic.

Personajul central al cărții este Bob Dubois, un reparator de sobe dintr-un orășel înzăpezit din New Hampshire cu o viață bine așezată, având o nevastă, două fetițe, o casă, rate la mașină și la o barcă de pescuit, acesta fiind singurul sau hobby, o amantă cu care se întâlnește săptămânal și… o mulțime de frustrări. Revelația bruscă a asemănării vieții sale cu a tatălui său, existențele ambilor pendulând între o slujbă neinteresantă și prost plătită și seri soporifice petrecute în fața televizorului, il face ca la 29 de ani să ia totul de la capăt mutându-se in Florida, unde fratele său, afacerist, ii dă în seama un magazin de băuturi.

În paralel, Banks ne spune povestea lui Vanise Dorinville, o haitiană care imigreaza în America, însă este deturnată pe drum în Bahamas și, apoi, într-un orășel sordid din Florida, unde sfârșește în mâinile unor interlopi. Dacă Dubois este atras înspre Florida de promisiunea unei evadari din viața sa, închisă și plictisitoare, dar totuși relativ confortabilă, Vanise ăși părăsește țara natală pentru a fugi de o mizerie reală.

Speranța unei vieți mai bune ii face pe amândoi să îndure o degradare de neimaginat în viețile lor anterioare: Bob Dubois este silit să împuște niște tâlhari care-i amenința magazinul, apoi, după ce părăsește această slujbă, să se implice în transportul ilegal al imigranților folosind barca unui prieten. În acest timp, Vanise, în lungul ei drum spre America, e posedată de cam toți bărbații cu care intră în contact, doar pentru a fi apoi părăsită pe vreo insuliță caraibiană sau într-un orășel soios în locul Miami-ului mult visat.

Russell Banks e fascinat de această mecanică a vieților comune și neimportante, de procesele care îi duc inexorabil pe oameni inspre deznodăminte tragice. Sfârșitul nefericit al protagonistului din Deriva continentelor și al haitienei, cu care se interesectează abia în ultimele pagini, sunt produsul unui mecanism imens și nemilos, care pornește de la scara geologică menționată în prolog și merge până la istoriile lor de familie si temperamentele fiecăruia.

Este, de fapt, o poveste despre speranța de a schimba mersul mașinăriei sau măcar de a evada din ea, chiar dacă de cele mai multe ori aceste incercari sfârșesc tragic. Spiritul uman, pare a zice autorul, nu poate renunța la speranță… nici chiar atunci când a-i da curs il duce la pierzanie: de aici, subversiunea.

Detalii despre carte AICI.