Acasă Rosa Ventrella, Povestea unei familii perfecte

Rosa Ventrella, Povestea unei familii perfecte

Povestea începe în Italia anilor ’80, în cartierul vechi al oraşului Bari, înconjurat de ape, unde străduţele alcătuiesc adevărate labirinturi, o lume cufundată în violenţă. Protagonista este Maria, o fată micuţă şi cu pielea închisă la culoare, cu gura mare şi ochi orientali strălucind ca nişte vârfuri de ac şi un fel de a fi răzvrătit şi obraznic care i-a adus porecla „Soirău”. Mama ei e o femeie blândă şi supusă, iar tatăl, Antonio, zis şi Tony Curtis (cu care seamănă izbitor), e un bărbat violent, autoritar, de meserie pescar. Maria creşte alături de cei doi fraţi ai ei, Giuseppe şi Vincenzo, şi învaţă că sub masca violentă a tatălui ei se ascunde o tandreţe pe care doar ea i-o poate vedea… câteodată. Singurul lucru de care se agaţă în viaţă e prietenia cu Michele, care provine dintr-o familie infamă şi de care tatăl ei îi interzice să se apropie. Odată deveniţi adulţi, cei doi descoperă că ceea ce îi leagă… e mai mult decât un sentiment fratern. O dragoste imposibilă, dar care îi apără de duşmănia lumii viciate care-i înconjoară.

Redactorii de la cotidianul francez „Le Parisien”, atât despre roman, cât și despre autoare, imediat după apariție, aveau să exclame că este: „de formare, de dragoste, odă a prieteniei, sondare psihologică a unui mediu pe cât de sărac şi de violent, pe atât de bogat în tandreţe şi umanitate. Nu, Rosa Ventrella nu este o copie palidă a Elenei Ferrante”, iar cei din redacția „La Repubblica” ne spun că – „povestea prieteniei dintre doi copii, Maria şi Michele, o prietenie care îi protejează de violenţa din cartierul în care trăiesc şi de loviturile vieţii”, romanul constituind „un succes internaţional”.

Autoarea s-a născut la Bari, în anul 1974. A studiat istorie contemporană la Universitatea din Parma. Predă literatură şi ţine ateliere de scriere creativă la Cremona, unde locuieşte împreună cu soţul şi copiii. În 2010 a publicat Innocenza e peccato, iar în 2011 studiul Terra e vita. Au urmat romanele Honorata cortigiana (2011), La visionaria (2012), Il giardino degli oleandri (2013) şi Innamorarsi a Parigi (2015). Romanul Povestea unei familii perfecte (2018) a fost considerat evenimentul editorial al anului, drepturile de publicare fiind vândute în 16 ţări. Cel mai recent roman, La malalegna, a apărut în aprilie 2019.

Mai multe despre carte – AICI.