Acasă Prevenirea victimizării persoanelor vârstnice Descrierea proiectului „Prevenirea victimizării persoanelor vârstnice”

Descrierea proiectului „Prevenirea victimizării persoanelor vârstnice”

43
0

Prevenirea victimizării persoanelor vârstnice

 2016-2017 – proiect derulat în cadrul

Programului de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului

Prevenirea criminalităţii reprezintă o prioritate în activitatea Poliţiei Române realizată în scopul apărării valorilor protejate de lege, respectiv viaţa, integritatea şi sănătatea persoanei, avutul public şi privat, asigurării ordinii şi liniştii publice şi al combaterii faptelor ilicite.

Diversificarea modurilor de operare ale infractorilor, noile metode de încălcare a legii, orientarea activităţii infracţionale către grupurile sociale cele mai vulnerabile, respectiv, persoanele vârstnice, reclamă o diversificare a activităţilor poliţiei de prevenire şi combatere a infracţionalităţii.

În ultima perioadă de timp, infractorii şi-au orientat activitatea infracţională către persoanele în vârstă, profitând de vulnerabilitatea acestora, de capacitatea scăzută de reacţie şi de lipsa informaţiilor cu privire la măsurile minime de siguranţă personală şi protecţie a bunurilor personale.

Cea mai cunoscută modalitate de victimizare a persoanelor vârstnice este cunoscută sub denumirea de “metoda accidentul rutier”. Prin invocarea de calităţi false (avocaţi, medici, poliţişti, etc) infractorii stabilesc legături telefonice cu persoane în vârstă şi îi anunţă că o rudă este implicată într-un accident rutier, solicitând acestora diferite sume de bani pentru o soluţionare favorabilă.

Având în vedere că pe raza Secţiei 4 Poliţie domiciliază persoane vârstnice, considerăm că este necesar să realizăm activităţi de informare şi prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului adaptate profilului acestei categorii de vârstă cu grad crescut de victimizare.

Prin acest proiect poliţiştii de proximitate din cadrul SECŢIEI 4 POLIŢIE Iaşi şi-au propus să realizeze o serie de activităţi de informare şi prevenire în zonele intens populate cu bătrâni, prin sesiuni de informare în cadrul şedinţelor cu locatarii/Asociaţiile de Proprietari, prin distribuirea de materiale cu mesaje preventive în zonele intens circulate de aceştia, prin afişarea în locuri vizibile a unor materiale informative cu măsuri minime de siguranţă.

Acest gen de activităţi este conceput a fi realizat şi derulat în parteneriat cu specialişti din cadrul  Bibliotecii  Judeţene “Gh. Asachi” Iaşi şi Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul U.A.I.C. Iaşi care vor contribui, alături de poliţiştii de proximitate, la creşterea gradului de informare a grupului ţintă, precum şi la diseminarea mesajelor preventive în comunitatea ieşeană.

Descrierea proiectului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here