Nemesis, cel mai recent roman al lui Philip Roth, relatează istoria dramatică a lui Bucky Cantor, profesor de sport și supraveghetor de teren de joacă în Newark. În anul 1944, în oraș izbucnește o epidemie de poliomielită care ucide sau schilodește sute de copii. Bucky Cantor se străduiește din răsputeri să oprească asaltul ucigaș al bolii, dar eforturile lui par inutile.
Criza morală a lui Bucky, un erou american tipic, este accentuată de faptul că a fost declarat inapt pentru armată, în timp ce prietenii săi cei mai buni luptă pe front în al Doilea Război Mondial. Stors de puteri după eforturile făcute pentru a impiedica răspândirea bolii, ispitit de logodnica lui, Marcia, să fugă din oraș într-o tabăra din munți, unde boala și moartea nu-i pot ajunge, și mâniat împotriva unui Dumnezeu nemilos, care ucide copiii fără apărare, onestul Bucky Cantor se trezește pus într-o dilemă morală teribilă: orice ar face, riscă să regrete amarnic.
Editorialiștii de la „Library Journal” atât despre autor, cât și despre narațiunea sa, ne spun că este „unul dintre cei mai de succes scriitori americani de azi, nu are rival în alegerea detaliului de atmosferă a secolului XX din New Jersey. În Nemesis, el atrage atenția prin finețea rece a observației, prin felul în care sunt descrise efectele remușcării asupra psihicului, futilitatea furiei îndreptate către Dumnezeu sau soartă și înăbușirea fără rost a frustrărilor”, iar cei de la „The New Yorker” susțin că – „romanul lui Philip Roth are eleganța unei fabule și iminența tragică a unei drame grecești”.
Philip Roth s-a născut în Newark, New Jersey, la 19 martie 1933. Al doilea copil al unui cuplu de americani din a doua generaţie, Bess şi Herman Roth, Philip Roth a crescut în marea comunitate evreiască din Weequahic, un cartier la care avea să revină în scrierile lui. După absolvirea liceului din Weequahic în 1950, a urmat cursurile Universităţii Bucknell din Pennsylvania şi ale Universităţii din Chicago, unde a primit o bursă pentru a-şi definitiva masterul în literatură engleză. În 1959 a publicat – La revedere, Columbus – o selecţie de povestiri şi o nuvelă –, pentru care a primit National Book Award. Zece ani mai târziu, publicarea celui de-al patrulea roman al său, Complexul lui Portnoy, i-a adus lui Roth aprecierea criticii şi succesul comercial, consolidându-i poziţia printre cei mai buni scriitori tineri americani. Roth este autorul a treizeci şi una de cărţi, printre ele numărându-se şi cele care urmăresc destinul lui Nathan Zuckerman şi pe al unui narator imaginar pe nume Philip Roth, prin care scriitorul a explorat şi a dat glas complexităţii vieţii americane în secolele XX şi XXI. Contribuţia durabilă a lui Roth la evoluţia literaturii a fost larg recunoscută de-a lungul vieţii sale… nu doar în America, ci şi în străinătate. Printre alte distincţii, a primit Pulitzer Prize, International Man Booker Prize, a fost de două ori câştigător al National Book Critics Circle Award şi National Book Award şi i-au fost conferite distincţiile National Medal of Arts şi National Humanities de preşedinţii Clinton şi Obama. Philip Roth a murit la 22 mai 2019, la vârsta de optzeci şi cinci de ani, la şase ani după ce renunţase la scris.
Mai multe despre carte AICI.