Acasă Petre Petcuț, Rromii. Sclavie și libertate

Petre Petcuț, Rromii. Sclavie și libertate

În Introducerea lucrării de față citim că: „Abordarea istoriei rromilor ridică de fiecare dată numeroase controverse. Întrebările și prejudecățile legate de rromi generează dezbateri, dezbinări, clivaje ce depăşesc uşor cadrul ştiinţific şi alunecă pe terenuri încă şi mai nesigure, care nu duc nicăieri. Lipsa interesului acordat acestui subiect, în principal de către istorici, alimentează luări de poziţie greşite, abordări subiective, concluzii cel puţin tendenţioase, când nu derivă în rasism. Poate cel mai mult face polemică întrebarea: De ce spunem rromi şi nu ţigani?, întrebare ce conține în ea însăși răspunsul; pentru că este corect, din punct de vedere istoric, să folosești oricare din cei doi termeni. O a doua interogație vizează motivația istoricului și revelează, în fapt, alte probleme. Când te loveşti de ea, reuşeşti să înţelegi de ce istoria rromilor a rămas până astăzi marginală, de ce studierea acestui subiect era complet ignorată de istoricii români, expuşi la a fi etichetaţi drept ţigani de către colegii lor de breaslă pentru abordarea unui astfel de subiect. O nouă controversă, la apariția acestei cărți, va fi legată de corectitudinea utilizării ternenului sclavie în paralel și în locul celui utilizat de către toți istoricii români cănd se referă la dependența rromilor – robie”… stârnindu-ne interesul citirii acesteia.

Autorul ne mai spune că… „Alegerea mea a ignorat istoriografia și s-a fundamentat pe documentele istorice și pe înțelesul și uzanța actuală în limba română. Documentele private și de cancelarie, anterioare secolului al XIX-lea, nu folosesc niciunul din cei doi termeni, ci utilizează cuvântul țigan cu înțelesul de rob/sclav. Doar în codurile de legi, începând cu secolul al XVII-lea, apare termenul de rob. În secolul al XIX-lea sunt folosiți toți cei trei termeni: țigan, rob, sclav. Citirea cărții va furniza mai pe larg argumentele acestei uzanțe, ce vor fi acceptate, sper, de către orice spirit lipsit de prejudecăți”.

Mai  multe despr ecarte – AICI – https://bjiasi.ebibliophil.ro/mon/rromii-sclavie-si-libertate-constituirea-si-emanciparea-unei-noi-categorii-etnice-si-sociale-la-nord-de-dunare-1370-1914-cdnrhvm5/