Acasă Orhan Pamuk, Femeia cu părul roșu

Orhan Pamuk, Femeia cu părul roșu

Traducerea din limba turcă a cărții este semnată de către Luminița Munteanu.

Această carte a fost publicată cu sprijinul Ministerului Culturii şi Turismului din Turcia, în cadrul programului TEDA.

Oare prima experienţă erotică poate să ne hotărască întreaga viaţă? Sau destinul ne este trasat doar de forţa istoriei şi a legendelor?

Chiar autorul, despre demersul său editorial, avea să exclame: „În noaptea aceea am făcut pentru prima oară dragoste cu o femeie. A fost teribil de răscolitor şi la fel de minunat. Toate ideile pe care le nutream înainte cu privire la viaţă, la femei şi la mine însumi s-au schimbat într-o clipă: Femeia cu Părul Roşu m-a învăţat să mă cunosc şi m-a învăţat, totodată, sensul fericirii…”.

Imediat după apariția volumului, redactorii de la „The Washington Post” aveau să relateze că: „aceasta este o carte a paradoxurilor, cu simplitatea şi dificultăţile ei, cu seninătăţile şi grosolăniile ei. Totul are rezonanţă, totul are înţelesuri”.

Orhan Pamuk s-a născut în 1952, la Istanbul, şi a crescut într-o familie numeroasă, asemănătoare acelora pe care le descrie în romanele Cartea neagră şi Cevdet Bey şi fiii săi, într-un cartier înstărit din Nişantaş. La 23 de ani, Orhan Pamuk se hotărăşte să devină romancier; trăieşte retras în apartament şi începe să scrie. Cu excepţia unei perioade de trei ani, timp pe care l-a petrecut la New York, a locuit numai la Istanbul. Scrie romane de peste treizeci de ani şi nu a avut niciodată altă meserie. Cărţile i-au fost traduse în mai mult de cincizeci de limbi. În anul 2006, Orhan Pamuk primeşte Premiul Nobel pentru Literatură.

Mai multe despre carte AICI.