Acasă O carte pe zi O carte pe zi – mai 2014 Sven Hassel, Monte Cassino

Sven Hassel, Monte Cassino

Sven Hassel, Monte Cassino, Traducere de Radu Pontbriant, Editura Adevărul, 2011, 288 p.

 

Sven Hassel (n. 19 aprilie 1917 – d. 21 septembrie 2012) este un fost soldat danez, care a devenit autorul unor romane (pseudo-autobiografice) bazate pe experiența sa de-a lungul celui de Al Doilea Război Mondial.

Volumul Monte Cassino debutează cu luptele crâncene pentru debarcarea trupelor aliate la Anzio, la sud de Roma, şi se încheie după ultimul atac de la Monte Cassino, un deal de circa 500-600 de metri, în vârful căruia mai rămăseseră doar ruinele, fumegânde, ale mănăstirii.

Eroii lui Hassel contribuie decisiv la salvarea comorilor Mănăstirii Montecassino, leagăn secular al istoriei Ordinului monahal ce poartă numele întemeietorului, Sf. Benedict de Nursia. La Vatican, Papa Pius al XII-lea îi dăruieşte Bătrânului un inel şi dă binecuvântarea sa plutonului de soldaţi a căror singură credinţă era aceea că, pentru a nu fi ucişi, trebuie să ucidă! Julius Heide, nazistul fanatic, îmbracă mantaua morţii, permanent cu degetul pe trăgaciul pistolului automat şi, paradoxal, conduce grupul de comando întru zădărnicirea misiunii „Rabat”: ceea prin care Hitler urmărea ca trupele sale să ocupe Vaticanul, iar Papa să fie arestat.

Cartea poate fi împrumutată de la Secţia de Împrumut carte pentru Adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here