Acasă O carte pe zi O carte pe zi – mai 2014 Oscar Wilde, Portretul lui Dorian Gray

Oscar Wilde, Portretul lui Dorian Gray

 

Oscar Wilde, Portretul lui Dorian Gray (Titlu original: The Picture of Dorian Gray), Traducere de Dumitru Mazilu, Editura Adevărul, 2011, 272 p.

Oscar Wilde (1854-1900) s-a născut la Dublin, însă după încheierea studiilor la Trinity College s-a stabilit la Londra. Poet, dramaturg şi prozator, a publicat de-a lungul vieţii numeroase volume de poezii şi povestiri, piese de teatru şi eseuri. Nonconformist, dispreţuind convenţiile morale, a dus o viaţă pe măsura personalităţii sale originale. Creaţia sa se distinge prin subtilitatea caustică a satirei şi ingeniozitatea paradoxului, verva scânteietoare a replicilor, rafinamentul cizelării stilistice a frazelor.

Portretul lui Dorian Gray– un volum legendar despre frumuseţe, tinereţe şi moarte – a fost scris de Oscar Wilde în anul 1890 şi publicat, în acelaşi an, la Londra. Aspru criticat încă de la prima apariţie pe piaţă, romanul – astăzi o capodoperă indiscutabilă – a fost considerat imoral, scandalos, iar Oscar Wilde i-a adăugat o prefaţă ironic-lămuritoare.

Personajul principal este Dorian Gray, în jurul căruia este construit conflictul major al romanului: promisiunea sufletului acestuia în schimbul tinereţii veşnice şi încercarea de a se împăca cu propria conştiinţă reflectată în portretul său. Astfel, Oscar Wilde conduce cititorul către o temă dureroasă: supremaţia tinereţii şi a frumuseţii, într-o societate care priveşte lucrurile doar la suprafaţa şi în interiorul căreia aparenţele sunt cele mai importante.

De-a lungul timpului, Portretul lui Dorian Gray a fost ecranizat cu numeroase distribuţii. Rămâne memorabilă ecranizarea din 1945, în regia lui Albert Lewin şi având-o pe Angela Lansbury într-unul dintre rolurile secundare, interpretare pentru care a obţinut o nominalizare la Premiile Oscar. Romanul lui Oscar Wilde a mai fost ecranizat recent şi în 2005, şi 2007, dar a fost şi punctul de plecare a două seriale pentru televiziune.

Cartea poate fi împrumutată de la Secţia de Împrumut carte pentru Adulţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here