Acasă O carte pe zi O carte pe zi – iulie 2014 Antoine de Saint-Exupéry, Frumoasa poveste a Micului Prinţ

Antoine de Saint-Exupéry, Frumoasa poveste a Micului Prinţ

Antoine de Saint-Exupéry, Frumoasa poveste a Micului Prinţ,Traducere de Ileana Cantuniari, Editura RAO, 2013, 224 p.

Antoine de Saint-Exupéry s-a născut la data de 29 iunie 1900, în Lyon. A fost romancier, eseist şi reporter francez, aviator căzut pe frontul antifascist. S-a făcut cunoscut unui cerc larg de cititori, în special datorită povestirii Micul Prinţ, una dintre cele mai răspândite cărţi din lume, tradusă în circa 110 limbi.

În 1921, intră în aviaţia franceză şi, în 1926, devine pilot de linie al unei companii particulare. La începutul celui de Al Doilea Război Mondial se înrolează în aviaţia militară franceză şi, după armistiţiul din 1940, părăseşte Franţa şi se stabileşte la New York. În toamna anului 1942, odată cu debarcarea trupelor aliate în Africa de Nord, Saint-Exupéry părăseşte America şi îşi reia activitatea de pilot de război. După o perioadă de instructaj în Statele Unite ale Americii, participă, începând din 1943, la mai multe misiuni în Africa, Sardinia şi Corsica. În timpul unui zbor de recunoaştere deasupra Mării Mediterane, 31 iulie 1944, avionul său este doborât şi Antoine de Saint-Exupéry este considerat de atunci dispărut.

„Adulţii nu-şi cunosc semenii decât pe bucăţele şi fragmente prost asamblate, prost iluminate de o lumină dubioasă. Dar copilul vede totul într-o lumină absolută. Pentru el, sunt la fel de evidenţi şi zmeul, şi Frumoasa din Pădurea Adormită. El trăieşte într-un univers al certitudinii. Saint-Exupéry stăpânea arta de a da şi adulţilor această certitudine.” (Leon Werth, căruia i-a fost dedicat Micul Prinţ)

Pe 6 aprilie 1943 apărea în Statele Unite ediţia originală a Micului Prinţ, de Antoine de Saint-Exupéry, aflat atunci în exil la New York. Autoportret şi operă testamentară, fabula mitică şi discurs filosofic cu privire la relaţia omului cu ceilalţi oameni şi cu lumea, cartea Micul Prinţ concentrează cu o simplitate superbă meditaţia lungă şi constantă a lui Saint-Exupéry despre prietenie, dragoste, răspundere şi sensul vieţii, într-un context marcat de conflictul mondial şi de tristeţea unui scriitor-pilot afectat în mod profund de izolarea în care trăia. Textul integral al Micului Prinţ este însoţit de un dosar ilustrat cu numeroase documente inedite, urmărind istoria editorială excepţională a acestei opere literare a secolului XX – una dintre cele mai cunoscute în lume –, şi formulând întrebări despre multiplele ei sensuri.

Texte şi documente reunite în această ediţie de Alban Cerisier şi Delphine Lacroix, contribuţii ale lui Olivier Odaert şi Virgil Tanase, şi cu mărturiile inedite ale lui Quentin Blake, Michael Morpurgo, Mark Osborne şi Pef.

Cartea poate fi împrumutată de la Secţia de Împrumut Carte pentru Copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here