Acasă O carte pe zi O carte pe zi – ianuarie 2014 Thomas Mann, Casa Buddenbrook

Thomas Mann, Casa Buddenbrook

Thomas Mann, Casa Buddenbrook, traducere de Ion Chinezu, Grupul editorial RAO, 2009, 672 p.

Paul Thomas Mann (n. 6 iunie 1875, Lübeck – d. 12 august 1955, Kilchberg, în apropiere de Zürich) este romancier german, eseist, unul dintre marii scriitori ai secolului al XX-lea. A primit Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 1929 pentru romanul Casa Buddenbrook.

A scris opt romane, peste treizeci de povestiri, o dramă epică, numeroase eseuri; un amplu jurnal şi o răsfirată corespondenţă îi întregesc opera. Faima i-au statornicit-o cele patru romane mult cunoscute, Casa BuddenbrookMuntele vrăjit, tetralogia Iosif şi fraţii săiDoctor Faustus – împreună cu patru romane mai puţin cunoscute, Alteţa regalăLotte la WeimarAlesulMărturisirile escrocului Felix Krull. Dintre povestiri, celebre cu deosebire sunt Tonio KrögerMoarte la VeneţiaMario şi vrăjitorulCapetele schimbate şi Legea. Majoritatea eseurilor a consacrat-o unor scriitori, cu precădere germani, dar şi ruşi, precum şi câtorva filosofi, psihologi şi compozitori germani.

„Thomas Mann este poate unul dintre cei mai sfâşiaţi artişti din secolul nostru. Nevoia de a se dedica operei nu este contrazisă, ca la Kafka, de condiţiile exterioare, de necesitatea de a exercita o meserie burgheză, ci de însăşi structura psihică contradictorie. Lui Thomas Mann existenţa şi activitatea artistului i s-au părut întotdeauna profund suspecte.” (Thomas Kleininger)

Ceea ce n-aş fi îndrăznit să sper a fost ca interesul pentru această carte să depăşească, obiectiv şi subiectiv, graniţele Germaniei, ca istoria „declinului unei familii” să-i viziteze şi pe alţii, ca burghezia europeană din Copenhaga sau Marsilia să se regăsească în ea, ca scriind – în formă şi conţinut – o carte foarte germană, să redau o bucată de istorie europeană. (Thomas Mann)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here