Acasă O carte pe zi O carte pe zi – ianuarie 2014 Antoine de Saint-Exupery, Scrisori către o necunoscută

Antoine de Saint-Exupery, Scrisori către o necunoscută

Antoine de Saint-Exupery, Scrisori către o necunoscută, traducere de Ileana Cantuniari, Grupul editorial RAO, 2009, 32 p.

Antoine de Saint-Exupéry s-a născut la data de 29 iunie 1900, în Lyon. A fost romancier, eseist şi reporter francez, aviator căzut pe frontul antifascist. S-a făcut cunoscut unui cerc larg de cititori, în special datorită povestirii Micul prinţ, una dintre cele mai răspândite cărţi din lume, tradusă în circa 110 limbi.

În 1921, intră în aviaţia franceză şi, în 1926, devine pilot de linie al unei companii particulare. La începutul celui de Al Doilea Război Mondial se înrolează în aviaţia militară franceză şi, după armistiţiul din 1940, părăseşte Franţa şi se stabileşte la New York. În toamna anului 1942, odată cu debarcarea trupelor aliate în Africa de Nord, Saint-Exupéry părăseşte America şi îşi reia activitatea de pilot de război. După o perioadă de instructaj în SUA, participă, începând din 1943, la mai multe misiuni în Africa, Sardinia şi Corsica. În timpul unui zbor de recunoaştere deasupra Mării Mediterane, la 31 iulie 1944, avionul său este doborât şi de atunci Antoine de Saint-Exupéry este considerat dispărut.

În mai 1943, în trenul care făcea ruta Oran-Alger, Antoine de Saint-Exupéry întâlneşte o tânără femeie de 23 de ani, ofiţer şi sanitar pentru Crucea Roşie, originară din regiunea estică a Franţei, căsătorită şi locuind la Oran. Se îndrăgosteşte pe loc de ea şi o frecventează în cursul ultimului an al vieţii lui. Cele câteva scrisori regăsite, pe care i le adresează, dezvăluie legătura care uneşte personajul Micului prinţ de autorul său şi latura singulară a desenului în exprimarea sentimentelor.

„Aşa sunt basmele. Te trezeşti într-o bună dimineaţă. Spui: Nu era decât un basm… Zâmbeşti de tine însuţi. Dar în fond nu prea zâmbeşti. Ştii bine că basmele sunt singurul adevăr al vieţii.” (Antoine de Saint-Exupéry)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here