Acasă O carte pe zi O carte pe zi – ianuarie 2014 Andre Gide, Amintiri de la Curtea cu Juri

Andre Gide, Amintiri de la Curtea cu Juri

Andre Gide, Amintiri de la Curtea cu Juri, traducere de Irina Mavrodin, Grupul editorial RAO, 2006, 162 p.

André (Paul Guillame) Gide (n. 22 noiembrie 1869, Paris – d. 19 februarie 1951, Paris) este scriitor, umanist şi eseist francez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în anul 1947.

Gide a militat pentru cunoaşterea de sine şi sinceritate iar această credinţă a fost îmbogăţită de umanismul său şi de apelul continuu la toleranţă pe care l-a susţinut prin intermediul întregii sale opere. Deşi a fost o figură literară nu lipsită de controverse în plan biografic, Gide a fost considerat un spirit revoluţionar, care a sprijinit deschis calea libertăţii individuale şi a sfidat principiile moralităţii înguste, mic burgheze.

Încă înainte de moartea sa a fost recunoscut în unanimitate drept un umanist şi un moralist în descendenţa vechii tradiţii a moraliştilor francezi din secolul al XVII-lea. Caracterul nobil şi puritatea şi înălţimea stilului său i-au asigurat un loc în Panteonul literaturii franceze, dar şi universale din toate timpurile.

Seria de autor Andre Gide, începută cu celebrul roman Falsificatorii de bani, continuă cu două texte de o percutanţă excepţională. Amintiri de la Curtea cu Juri nu este cu nimic mai prejos decât romanele americane dedicate aceluiaşi subiect, iar Sechestrata din Pitier poate concura cu succes orice scenariu horror. Modernitatea lui Gide se vădeşte încă o dată cu o asemenea pregnanţă încât eşti tentat să te întrebi: când îl vom ajunge din urmă?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here