Acasă O carte pe zi O carte pe zi – februarie 2014 Gabriel Garcia Marquez, N-am venit să ţin un discurs

Gabriel Garcia Marquez, N-am venit să ţin un discurs

[CPMV_CALENDAR view=”1″]Gabriel Garcia Marquez, N-am venit să ţin un discurs, traducere de Tudora Sandru-Mehedinţi, Grupul editorial RAO, 2011, 192 p.

 

Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1982, scriitorul columbian Gabriel García Márquez s-a născut în 1927, în Aracataca, fiind cel mai cunoscut scriitor sud-american al secolului al XX-lea, devenind pe plan mondial părintele realismului magic.

…Am început să scriu din întâmplare, poate numai pentru a-i demonstra unui prieten că generaţia mea era capabilă să producă scriitori; apoi am căzut în capcana de a scrie mai departe din plăcere, iar mai târziu, în altă capcană, şi anume, că nimic nu-mi plăcea mai mult pe lume decât să scriu. (Gabriel García Márquez)

Apărut la editura Mondadori, specializată în publicarea operelor scriitorului, volumul N-am venit să ţin un discurs reuneşte 22 de texte, majoritatea inedite, dar şi unele rătăcite sau uitate, destinate a fi citite în public, pe care autorul – astăzi în vârstă de 86 de ani – le-a scris de-a lungul prodigioasei sale vieţi: primul, care dă şi titlul culegerii, este cel ţinut la 17 ani, la absolvirea liceului, în prezenţa colegilor de clasă, iar ultimul, din 2007, a fost citit în faţa Academiei Regale a Spaniei şi a academiilor hispanoamericane corespunzătoare, precum şi a Regilor Spaniei. Este impresionant evantaiul tematic al acestor texte, care alcătuiesc o sugestivă sinteză a obsesiilor literare ale celui care a scris romanul Un veac de singurătate, dar şi a susţinutelor lui preocupări în calitate de cetăţean al Americii Latine şi al lumii, de la problematica densă legată de Columbia natală, la cea privind viitorul tineretului şi procesul de educaţie în America Latină, sau la proliferarea nucleară şi dezastrele ecologice pe plan mondial. De un interes major este, de bună seamă, discursul la primirea Premiului Nobel, în 1982, intitulat Singurătatea Americii Latine, considerat o capodoperă a genului. „Citind aceste discursuri – mărturiseşte Gabriel García Márquez – redescopăr cum m-am schimbat şi am evoluat ca scriitor.” Prin tălmăcirea acestei valoroase cărţi în limba română, publicul cititor are fericita ocazia să facă o incursiune, dintr-un alt unghi şi sub o altă lumină, în fascinantul univers al creatorului „realismului magic”, neîndoios unul dintre geniile în viaţă ale literaturii mondiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here